Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
balkanska ruta

Nova migrantska ruta otvara se preko teritorija BiH?

izbjeglice
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
17.02.2016.
u 12:57

Njemački je veleposlanik ovime sugerirao kako će sve oštriji nadzor koji uvode države na sadašnjoj migrantskoj ruti, poput Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, brojne tražitelje azila natjerati da do zapadne Europe pokušaju stići alternativnim pravcima pri čemu se BiH nameće kao logičan izbor

Nastavak priljeva migranata na europski kontinent mogao bi u predstojećem razdoblju prouzročiti promjene rute kojom su se oni do sada kretali preko zapadnog Balkana pa bi se na tom pravcu i to uskoro mogla naći i Bosna i Hercegovina, upozorio je u četvrtak njemački veleposlanik u toj zemlji Christian Hellbach

Sudjelujući kao uvodničar u raspravi o sigurnosnim izazovima prouzročenim migrantskom krizom, što ju je u Sarajevu organizirao centar za sigurnosne studije "George C. Marshall" iz Garmisch-Partenkirchena, njemački je veleposlanik istaknuo kako sadašnje krize na Bliskom istoku i sjeveru Afrike predstavljaju zajednički izazov za sve države europskog kontinenta.

– BiH još uvijek nije pogođena izbjegličkom krizom kao susjedne zemlje, no to ne znači da neće biti u skorije vrijeme –  kazao je Hellbach tijekom dijela konferencije otvorenog za javnost.

Njemački je veleposlanik ovime sugerirao kako će sve oštriji nadzor koji uvode države na sadašnjoj migrantskoj ruti, poput Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, brojne tražitelje aila natjerati da do zapadne Europe pokušaju stići alternativnim pravcima pri čemu se BiH nameće kao logičan izbor.

Granica Hrvatske i BiH dugačka je više od tisuću kilometara i njezino potpuno zatvaranje za ilegalne prelaske bio bi ogroman logistički izazov za policije dvije države.

Hellbach je kazao kako se mora voditi računa i o tome da je BiH izložena rizicima terorizma i dolaska boraca sa stranih ratišta pa se stoga mora posebice pripremiti da bi njezine sigurnosne službe mogle učinkovito kontrolirati stanje u zemlji. 

Veleposlanica SAD u BiH Maureen Cormack kazala je kako vlada njezine zemlje dijeli zabrinutost razvojem migrantske krize iako ona pogađa prije svega europski kontinent.

Iznijela je procjenu kako su zbivanja na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike pokrenula gotovo 17 milijuna izbjeglica, pri čemu je njih milijun stiglo u Europu samo tijekom 2015. godine. Kriza se nastavlja i to je rezultiralo dolaskom novih 70 tisuća izbjeglica u Europsku uniju samo od početka ove godine, podsjetila je Cormack dodajući kako su SAD do sada za pomoć i zbrinjavanje izbjeglica izdvojile više od pet milijardi dolara.

Upozorila je kako migrantska kriza otvara brojna pitanja o tome kako pružiti zaštitu onima koji su doista ugroženi ratovima, a istodobno spriječiti širenje nasilnog ekstremizma

>> Dodatne policijske snage na granici sa Srbijom

Komentara 50

Avatar Pravednik80
Pravednik80
13:12 17.02.2016.

Još se i dalje trude baciti u prvi plan djecu, ali sad ne više toliko kao onda. A neka mi netko pronađe više od dvije žene na slici...

NE
nemanatrag
13:09 17.02.2016.

Samo naprijed bez izuvanja cipela....Europi nedostaju ti radišni mladi inženjeri, doktori, ekonomisti i ini stručnjaci...

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
13:24 17.02.2016.

Neka Nijemci pošalju brodove i avione po njih na Bliski istok i dovedu ih kod sebe kad ih toliko žele, a ne da mi snosimo posljedice Merkeličinog iživljavanja. Jednostavno treba zatvoriti granice, zaistaviti šverc ljudi, a za imigrante se pobrinutii u kampovima izvan EU-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije