Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDIRANJE U BOROVU

Nova ljevica: Plenković u borbi protiv ekstremizma treba 'pogledati u svoje gnijezdo'

Rada Borić
Dusko Jaramaz/PIXSELL
03.05.2021.
u 13:58

Ekstremizam je samo simptom široko rasprostranjene društvene bolesti uzrokovane političkim oportunizmom i skupljanjem političkih bodova na normalizaciji i bagatelizaciji NDH sentimenta, navodi Nova ljevica

Nova ljevica pozvala je u ponedjeljak premijera  Andreja Plenkovića da u borbi protiv ekstremizma i radikalizacije "pogleda u svoje gnijezdo", ustvrdivši da najviši državni dužnosnici i članovi HDZ-a svojim izjavama sudjeluju u širenju te društvene bolesti. 

Reagirajući na jučerašnji događaj u Borovom selu, gdje je skupina muškaraca prolazeći naseljem u pratnji policije uzvikivala "Ubij Srbina" i "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati", Nova ljevica u priopćenju poručuje da se protiv ekstremizma i radikalizacije ne možemo i ne smijemo boriti samo onda kada ugroze premijera i visoke dužnosnike.

Ekstremizam je samo simptom široko rasprostranjene društvene bolesti uzrokovane političkim oportunizmom i skupljanjem političkih bodova na normalizaciji i bagatelizaciji NDH sentimenta, a u širenju te bolesti sudjelovali su i sudjeluju i najviši državni dužnosnici i članovi HDZ-a, navodi se u priopćenju.

Unatoč Plenkovićevoj najavi da će se tražiti gnijezda radikalizacije i ekstremizma, čini kako su "radikalni ptići" u Hrvatskoj zaštićeni, kaže Nova ljevica i podsjeća na sudsku presudu kojom su Dinamovi navijači, koji su razvili transparent s porukom mržnje prema Srbima, osuđeni na uvjetnu kaznu zatvora.  

"Radikalna su gnijezda štićena i svaki puta kada visoki dužnosnici osuđuju ‘sve totalitarizme’ kako ne bi morali osuditi onaj koji je jedini prijeteći - nacionalizam koji poziva na nasilje i mržnju", dodaje se uz navođenje pokušaja predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da istodobno osudi i ne osudi poklič "Za dom spremni".

Također, Nova ljevica osuđuje izjavu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da policija "poduzima sve u njezinoj nadležnosti da ljude koji su u Borovu Selu vikali prekršajno goni za narušavanje javnog reda i mira".

"Nameće se zaključak da Božinović izjednačava poziv na ubijanje pripadnika manjina s primjerice, puštanjem preglasne glazbe izvan pravila kućnog reda ili šetnje psa bez povodca", kažu i podsjećaju da ministar ne smije navoditi policijske službenike na kvalifikaciju djela koje se goni po službenoj dužnosti. 

Stoga pozivaju Plenkovića da "pogleda u svoje gnijezdo", a potom prione izradi akcijskog plana za suzbijanje verbalnog nasilja prema manjinama.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar southman
southman
14:42 03.05.2021.

Mentalno u 19.st. ! Vrla Nova levica.

DU
Deleted user
15:02 03.05.2021.

štovatelji masovnog ratnog zločinca 'tita'

HH
HH:
14:40 03.05.2021.

Jugopartisrani nikad neće prežalit raspad šugoslavije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije