Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZABRALI GRAĐANI

Nova kovanica od 25 kuna u optjecaju, evo gdje se može nabaviti

Kovanica
Foto: HNB
1/4
07.10.2016.
u 07:54

Na prigodnoj kovanici "25. obljetnica neovisnosti Republike Hrvatske" ispisane su i godine koje simboliziraju četvrt stoljeća hrvatske neovisnosti - 8. listopada 1991. - 8. listopada 2016.

U povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada, Hrvatska narodna banka u petak je pustila u optjecaj novu prigodnu kovanicu od 25 kuna.

Nova prigodna kovanica od 25 kuna izdana je u količini od 50 tisuća komada i može se nabaviti u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB).

Nova "25-ica" otkovana je u Hrvatskom novčarskom zavodu, a njen su izgled, s likovnim rješenjem akademskog kipara Damira Mataušića, izabrali građani u anketi na internetskim stranicama središnje banke.

Naime, Hrvatski novčarski zavod je, prema likovnim rješenjima kipara Mataušića, izradio tri različita probna otkova nove kovanice od 25 kuna, a HNB je u srpnju njihove fotografije objavio na svojim internetskim stranicama i pozvao sve zainteresirane da sudjelovanjem u anketi odaberu otkov koji smatraju najboljim. 

Do 20. kolovoza u anketi je sudjelovalo 10.188 osoba, od čega je polovica izabrala prvi otkov, pa je temeljem toga Komisija za pripremu prijedloga izrade i izdavanja novčanica i kovanog novca Republike Hrvatske donijela odluku o konačnom izgledu nove "25-ice".

Druga su dva probna otkova dobila 28, odnosno 22 posto glasova u anketi u kojoj su, kako kažu u središnjoj banci, osim stanovnika Hrvatske svoje mišljenje dali i građani Hrvatske koji žive u inozemstvu, kao i turisti koji su se zatekli u Hrvatskoj tijekom ankete.

Prigodna kovanica od 25 kuna koja je danas puštena u optjecaj izrađena je od dvodijelne kovine, jezgru joj čini slitina bakra, aluminija i nikla, a prsten slitina srebrnasta sjaja od bakra i nikla. Ima oblik pravilnog dvanaesterokuta, promjera je 32 milimetra i ima masu od 12,75 grama.

Na prigodnoj kovanici "25. obljetnica neovisnosti Republike Hrvatske" ispisane su i godine koje simboliziraju četvrt stoljeća hrvatske neovisnosti - 8. listopada 1991. - 8. listopada 2016.

Inače, dosad je HNB izdao 11 izdanja kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnom optjecajnom novcu, rabiti i kao sredstvo plaćanja.

>> Građani izabrali izgled HNB-ove jubilarne kovanice od 25 kn

>> Kakvu biste vi kovanicu? HNB poziva građane da izaberu izgled kovanice od 25 kuna

Komentara 4

JA
japanokinez
09:14 07.10.2016.

Vi niste normalni, pustite je u promet, a ne da moram napraviti 1000 kilometara da bi je imao.

OS
osica
11:17 07.10.2016.

Zašto je nama u bankama , a ne samo u HNB ?

LA
Lasermen
18:56 08.10.2016.

Mozda bi i mi koji zivimo u vukojebinama kupili a ne samo Zagrepcani,pa zasto postanske banke ne prodaju u svim gradovima u HR.Ja bih morao napraviti 600km da kupim nesto sto bih rado kupio,sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije