Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOT Dnevni migranti koji rade u Sloveniji traže pomoć hrvatske države

Nova godina donosi 300 otkaza Hrvatima

26.11.2008.
u 16:51

Nakon nekoliko dopisa u vezi s problematikom obespravljenih dnevnih migranata napokon se oglasilo i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Hrvatski i EU zakoni
– Potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, Damir Polančec, objašnjava nam tko i zašto ima, odnosno nema prava u Hrvatskoj i Sloveniji, kao da mi to sami ne znamo. Ministar navodi kako je Hrvatska u pretpristupnim pregovorima za članstvo u EU i da se rješavanje problema dnevnih migranata, kojih u Krapinsko-zagorskoj županiji ima 1200, a u cijeloj Hrvatskoj čak 20.000, ne može provesti primjenom uredbi EU.

To će se moći, kaže, tek od pristupanja Hrvatske u punopravno članstvo EU. Pitanje je kada će se to dogoditi i koliko će biti dugo tranzicijsko razdoblje – pita se ogorčeni Stjepan Miklaužić, koji već 20 godina svaki dan na posao putuje iz Pregrade u Sloveniju. Prvoga siječnja, ističe Miklaužić, prijeti opasnost da 300 dnevnih migranata iz Hrvatske u tvrtkama Steklarska Nova i Steklarna dobije otkaz – Steklarska Nova svim djelatnicima, i Slovencima, duguje dosta novca, što nam pripada prema kolektivnom ugovoru.

Stečaj
No, tvrtka nema novca i pred stečajem je, a Steklarna ide u restrukturiranje. Otprilike je 200 radnika višak, a toliko tamo radi dnevnih migranata iz Hrvatske i velika je vjerojatnost da će oni prvi dobiti otkaz – ističe Stjepan Miklaužić. Oni, iako u Sloveniji plaćaju sve doprinose, neće moći dobiti u susjednoj državni nikakvu naknadu na zavodu.

– Nećemo je dobiti ni u Hrvatskoj. Državna tajnica Vera Babić kaže da bismo, osim u Sloveniji, i u Hrvatskoj trebali izdvajati za nezaposlene i to najmanje devet mjeseci prije prestanka zaposlenja u Sloveniji. Pa to je apsurd. Znači, trebamo pitati gazdu kada nam kani dati otkaz i onda devet mjeseci prije toga početi izdvajati i tu naknadu – ogorčen je Miklaužić.

Iako im je potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak dao potporu za održavanjem javne tribine o problemima dnevnih migranata, ministar Polančec ne vidi razloge za njezinim održavanjem pa Miklaužić najavljuje prosvjede.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije