Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
0 7°C

U svakom dijelu svijeta listajte Večernji list uz e-novine!

Pretplatite se
  • crocro:

    EU je sklepana tvorevina koja poput zrakoplova od papira, ne da ide iz turbulencije u turbulenciju, već se ljulja kako god zapuhne i najmanji povjetarac. Svjedoci smo velikih različitosti u novonastaloj tvorevini u koju neki pokušavaju uvući i one zemlje ... prikaži još! koje po svojem zemljopisnom pordručju te kulturnom i vjerskom opredjeljenju, uopće nikako ne pridaju Europi, već drugim kontinentima. Među sadašnjim članicama vladaju velike napetosti (ne u smislu nekog rata, hvala Bogu valjda ga u civiliziranoj Europi neće biti) nego u smislu rivalstva, nekoliko velikih se natječe, tko će dominirati i čija šaka na stolu se čuje jače. A što mali? Ništa. Kao niti mali prst na ruci. Ostati će najmanji i najslabiji. A mali i slabi (naročito oni slabi koji su dodatno sami sebe oslabili) oni će samo biti balast koji će se džati za oplatu broda. Pa naravno da su i mali na kopanji u koju se stavlja hrana ali zamislite kolike su im šanse da se dobro nahrane. Prasetu koje nama svoju sisu, budućnost nije dobra. Zato mislim da je Hrvatska poslije rata trebala osnažiti pravnu državu i dovesti je na nivo najuređenijih pravnih država. Odmah je trebala raditi na jačanju svojeg gospodarstva stradalog u ratu, a pravna država eliminirati dugoprstiće i pospremiti na vrijeme u kaznionice. Umjesto nicanja nebrojenih trgovačkih centara, barem paralelno raditi i na nicanju proizvodnih pogona i zapošljavanju radnika. Očuvati navitalnije subjekte Hrvatskog gospodarstva u Hrvatskom vlasništvu. Da, to smo mogli da nismo prerano dali signal za članstvu u EU. E, sada nemamo ništa, sada nemamo niti svoje banke, niti svoje vitalno gospodarstvo. Ali zato imamo Europske ucjene i povlačenje za nos. Sada nas mrcvare ovako oslabljene i na stolu kao da smo na autopsiji. I sada su on nas napravili ovisnike koji moraju slijediti zapovjedi. A da smo išli korak po korak, da smo se oznažili, sve postupno kroz ovih 20 godina doveli na nivo uljuđenih zemalja u čije društvo danas želimo, nebi bili u poziciji da smo na koljenima pred njihovim vratima, već bi oni kucali na naša vrata bez ikakvih uvjeta. I za to čemo dobiti pokoru.

  • sasoon:

    Odlicno! Neka nas jos uspore, po mogucnosti da nikad ne udjemo u tu tvorevinu zvanu EU. Zasto su uopce nasi politicari toliko opsjednuti s ulaskom u EU?

  • Ugo Kajvez:

    Čemu mazohizam sa tim EU-om ?? ..... pa oni su nas već upropastili ......

Još iz rubrike Vijesti

U.S. President-elect Joe Biden outlines coronavirus vaccine administration plan during news conference at transition headquarters in Wilmington, Delaware
11
UOČI INAUGURACIJE

Emotivni Biden borio se sa suzama: Jedino žalim što on nije ovdje

Donald Trump
BIDENA NIJE NI SPOMENUO

Trumpov oproštajni govor: Molimo se za novu administraciju. Naš pokret je tek krenuo

19
Senate communications from the Prime Minister on the current political situation
KRIZA VLADE

Conte ostaje vladati bez obzira na rezultat glasanja u Senatu?