Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA SIGURNE TERAPIJE

Nova epidemija u Hrvatskoj: Ova bolest zahvaća trećinu naše populacije

Mjerenja razine šećera
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
26.11.2018.
u 19:48

Što se tiče transplantacije jetre, valja napomenuti da je kod nas čekanje svega 21 dan

Mladi ljudi vole raditi i, ako im se to omogući, ako ih stariji i iskusniji kolege motiviraju te uz normalan i timski rad, mi vjerujemo da je naše zdravstvo perspektivno, kako u pogledu liječnika tako i u pogledu medicinskih sestara – govore doc. dr. sc. Ivana Mikolašević i medicinska sestra Nadija Skenderević koje su dio organizacijskog odbora prve Europske konferencije mladih gastroenterologa koja se održava početkom prosinca u Zagrebu.

Zabrinjavajuća predviđanja

Na tom će se događaju okupiti više od 500 sudionika, mladih liječnika, ali i iskusnih profesora, predavača iz niza zemalja među kojima su i poznati autoriteti poput jednog od najcitiranijih njemačkih liječnika, prof. Michaela P. Mannsa iz Hannovera. Ove dvije mlade žene dio su tima koji je odlučio struku i znanost dovesti u Hrvatsku te uz edukaciju i razmjenu iskustava pokazati upravo ono što navode, perspektivu hrvatskog zdravstva. Iako se, kako kažu, zadnjih godina bilježi rast broja mladih liječnika i sestara koji odlaze iz zemlje, one svojim primjerom hoće pokazati da se i u “maloj” Hrvatskoj mogu pokretati veliki projekti. Na konferenciji koju su osmislili govorit će se o nizu aktualnosti iz njihova područja, odnosno gastroenterologije: od upalnih bolesti crijeva, hepatologije i transplantacije jetre nadalje. A upravo jedna dijagnoza postaje i u nas epidemijom – nealkoholna masna jetra od čega boluje, navode, čak trećina stanovništva.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

– Sama bolest nastaje kao posljedica današnjeg „modernog“ načina života i usko je povezana s metaboličkim sindromom, odnosno s njegovim sastavnicama: šećernom bolesti tipa 2, arterijskom hipertenzijom, povišenim masnoćama i pretilošću. Brojni stručnjaci označavaju ovu bolest jetre epidemijskom bolešću. Procjenjuje se da od nje boluje trećina populacije, kako u drugim zemljama tako i kod nas. A zabrinjavaju i predviđanja da će incidencija ove bolesti jetre rasti u idućim godinama paralelno s porastom incidencije debljine, šećerne bolesti tipa 2 i metaboličkog sindroma. Ova bolest jetre komplicira se dugoročno cirozom jetre i razvojem primarnog karcinoma jetre – hepatocelularnog karcinoma, a povezuje se s nastankom drugih bolesti koje su nam od javnozdravstvenog značaja kao kardiovaskularne bolesti, kronična bubrežna bolest, kolorektalni karcinom, itd. Stoga ova bolest jetre predstavlja rastući javnozdravstveni problem – objašnjava dr. Mikolašević.

Dodaje da za liječenje ne postoji dovoljno učinkovita i sigurna terapija te da je više lijekova u trećoj fazi kliničkog ispitivanja pa je zasad jedino moguća prevencija.

Ova mlada liječnica dio je tima riječkog KBC-a gdje je odnedavno dostupna jetrena dijaliza, “most” do transplantacije jetre kod određenih pacijenata koja je sada dostupna, kaže dr. Mikolašević, na KBC-u Zagreb i u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Fekalna transplantacija

Što se tiče transplantacije jetre, valja napomenuti da je kod nas čekanje svega 21 dan. Za liječenje nealkoholne masne jetre, na koju upozoravaju ovi mladi stručnjaci okupljeni u Sekciju mladih gastroenterologa unutar Hrvatskog gastroenterološkog društva, istražuje se i primjena fekalne transplantacije kao liječenje. Metoda je to koju su u riječkoj bolnici prvi put napravili kod upale crijeva bakterijom C. difficile.

Liječenje infuzijom tekućeg filtrata stolice (fecesa) zdravog davaoca u crijevo primaoca kako bi se postigla normalizacija crijevne flore zahvat je koji su otada u toj bolnici ponovili nekoliko puta. To je i jedna od mogućnosti koja se istražuje za liječenje i drugih bolesti crijeva, kako objašnjava dr. Mikolašević navodeći nealkoholnu masnu jetru i sindrom iritabilnog crijeva kao neke od bolesti.

>> Pogledajte koji simptomi će vam otkriti imate li problema sa srcem

Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
23:42 26.11.2018.

Koliko sam shvatio, izraz " jedi govna" postati će vrsta liječenja.... mislim- crijevna flora itd.....

Avatar quousque tandem
quousque tandem
21:56 26.11.2018.

U ovom članku je nadrobljeno sve i svašta. Dijabetes, hipertenzija, dislipidemija, metabolički sindrom = ozbiljne bolesti koje se u Hrvatskoj ozbiljno tretiraju. Masna jetra = nusnalaz ultrazvuka abdomena. Nemojte izmišljati stroj za rezanje juhe.

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
22:39 26.11.2018.

Trećinu stanovništva? Bolest zvana glasanje za HDZ, taman 30% prema anketama. Lijek: nepoznat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije