Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svijet tuguje

Notre-Dame: Dragulj čovječanstva ujedinio je cijeli svijet

Notre dame
Foto: Reuters
1/11
17.04.2019.
u 10:09

On je naša povijest, naša književnost, dio naše psihe, mjesto na kojem smo proživjeli naše epidemije, ratove, oslobođenja - poručio je Macron

Petnaest sati nakon što je buknuo, katastrofalan požar u čuvenoj katedrali Notre-Dame u Parizu ugašen je, prve jutarnje zrake svjetlosti otkrile su razmjere štete koja je nastala nakon što se u požaru urušilo krovište i toranj koji je stajao iznad oltara nasred katedrale, no u prvim fotografijama iz unutrašnjosti crkve vidjelo se i da je središnji križ na oltaru ostao stajati.

Tajkuni nude stotine milijuna

Predsjednik Emmanuel Macron poručio je da će Francuzi obnoviti Notre-Dame koju je opisao kao epicentar njihovih života. Francuski tajkuni odmah su počeli donirati pozamašne svote za obnovu: obitelj Arnault, vlasnici LVMH grupe koja proizvodi neke od najluksuznijih svjetskih brendiranih proizvoda, obećali su dati 200 milijuna eura, obitelj Pinault, vlasnici slične luksuzne grupe Kering, 100 milijuna eura… Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo predložila je da se održi donatorska konferencija za obnovu katedrale koja je bila najposjećeniji spomenik u Europi. A predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je sve države članice EU da se uključe i pomognu obnovi Notre-Damea u Parizu.

– Znam da Francuska to može učiniti sama, ali ovdje je riječ o nečemu većem od samo materijalne pomoći. Izgorjela katedrala Notre-Dame učinila nas je ponovo svjesnima činjenice da nas veže nešto puno važnije od ugovora – poručio je Tusk iz Strasbourga, “francuskog glavnog grada EU”, gdje traje posljednja plenarna sjednica ovog saziva Europskog parlamenta. Tusk je naglasio da riječi utjehe i solidarnosti ne upućuje samo kao šef Europskog vijeća nego i kao građanin Gdanjska, u kojem je 90 posto grada bilo uništeno i izgorjelo, ali je kasnije obnovljeno.

Foto: Reuters

Obnova Notre-Damea u Parizu sigurno će trajati godinama, ako ne i nekoliko desetljeća, izjavio je za njemački RTL arhitekt koji nadgleda sve građevinske radove na obnovi slične gotičke katedrale u njemačkom Kölnu, koja je bila teško oštećena u II. svjetskom ratu i još se obnavlja, 70 godina kasnije. Peter Füssenich smatra da je požar u Notre-Dameu u Parizu tragedija europskih razmjera jer su mnoge crkve i katedrale diljem Europe bile inspirirane upravo onom u Parizu, koja je sada stradala u požaru.

– Notre-Dame je naša povijest, naša književnost, dio naše psihe, mjesto na kojem smo proživjeli sve naše velike događaje, naše epidemije, naše ratove, naša oslobođenja. Ona je epicentar naših života. Budimo ponosni na katedralu koju smo izgradili prije više do 800 godina i stoljećima je uljepšavali. Noćas zato kažem: obnovit ćemo je, svi zajedno – poručio je Macron.

Požar i u Al-Aqsi

Papa Franjo pozvao je da se “svi mobiliziraju” da Notre-Dame ponovno bude “arhitektonski dragulj iz kolektivnog sjećanja čovječanstva”.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen dao je jučer podići francusku umjesto austrijske zastave na predsjedničku palaču u Beču. Notre-Dame je važan simbol naše zajedničke, europske kulture, poručio je. Ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je “najbolje stručnjake” iz Rusije kao pomoć u obnovi pariške katedrale koju je nazvao neprocjenjivim blagom kršćanske i svjetske kulture.

Foto: Reuters

U isto vrijeme kad i čuvena katedrala u Parizu, u Jeruzalemu je gorio i dio čuvene džamije Al-Aqsa, trećeg najvažnijeg svetišta za muslimane.

Požar u Parizu gasilo je oko 500 vatrogasaca, koji su oko ponoći zamijenjeni s novih 500. Kapelan pariške vatrogasne brigade Jean-Marc Fournier slavljen je u medijima kao heroj koji je hrabro utrčao u goruću katedralu i iz riznice spasio krunu od trnja, relikviju koja je, prema vjerovanju, bila stavljena na glavu Isusa Krista prije njegova raspeća na križu, a koja se u Parizu nalazi od sredine 13. stoljeća. Najdragocjeniji predmeti iz Notre-Damea spašeni su i preneseni na sigurno, dio njih u muzej Louvre, rekao je francuski ministar kulture Franck Riester.

Istraga o požaru bit će vjerojatno duga, ali i jučer se, kao i odmah preksinoć kad je požar buknuo, vodi pod pretpostavkom da je riječ o nesretnom slučaju, ne o podmetnutom požaru. Pretpostavka je da je vatra buknula u dijelu katedrale koji je bio u procesu obnove i oko kojega su podignute skele. Vlasnik građevinske tvrtke koja je postavljala skele i izvodila radove izjavio je da nitko od njegovih radnika nije bio prisutan u trenutku izbijanja požara te da su sve radili poštujući sigurnosne i protupožarne uvjete.

>> Pogledajte video: Davor Trupković o požaru katedrale Notre-Dame

Ključne riječi

Komentara 3

DA
dair
12:26 17.04.2019.

E moji francuzi koliko takvih spomenika i bolnica su srušile vase bombe po svetu?????

DU
Deleted user
11:17 17.04.2019.

Dragulj čovječanstva ujedinio je cijeli svijet - na žalost gotovo cijeli - Istarski ''Antifašisti'' su na svojem FB profilu objavili da je ''bio užitak gledati crkvu kako gori...''

Avatar SrebrniLetac
SrebrniLetac
10:45 17.04.2019.

I corvava koka nadje zrno.... svojevremeno je izjavio gospodin Georg Sicer iz serije Salas u malom ritu, stariji se sigurno sjecaju legendarne izjave. Tako ce se, danas sutra otkriti tko je zapalio Notre-Dame. Sve smrdi na podmetanje, a kome uu ovim teskim trenutcima za politiku "gospodina" Marcona odgovara ovakva situacija, pokazati ce povijest. Ljudi su iz pohlepe i gladi za vlascu, kroz povijest pravili i veca sr..nja od ovoga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije