Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVELIK RIZIK

Norveška zbog nuspojava prestaje koristiti Johnson&Johnson i AstraZenecu

Ilustracija cijepljenja protiv Covida 19
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
10.05.2021.
u 13:23

Oni koji dobrovoljno žele primiti jedno od ta dva cjepiva, trebaju imati mogućnost da to učine, dodala je komisija

Norveška bi trebala isključiti cjepiva protiv COVID-19 proizvođača AstraZenece i Johnson&Johnsona iz svoga programa cijepljenja zbog rizika od štetnih nuspojava, objavilo je u ponedjeljak vladino povjerenstvo.

Oni koji dobrovoljno žele primiti jedno od ta dva cjepiva, trebaju imati mogućnost da to učine, dodala je komisija.

Vlasti su 11. ožujka obustavile cijepljenje AstraZenecom nakon što je manji broj mlađih cijepljenih osoba hospitaliziran zbog kombinacije krvnih ugrušaka, krvarenja i niskog broja trombocita, od kojih su neki kasnije umrli.

Norveški Institut za javno zdravstvo rekao je 15. travnja da se u cijelosti treba obustaviti cijepljenje AstraZenecom, no vlada je umjesto toga zatražila daljnju istragu, uključujući i cjepiva J&J-a, koje bi se tek trebalo početi primjenjivati u zemlji.

"Vlada će ovo koristiti kao temelj za odluku, uz preporuke Instituta za javno zdravstvo o tome treba li koristiti ova cjepiva", rekao je na konferenciji za medije ministar zdravstva Bent Hoeie.

Istraživanje u Danskoj i Norveškoj otkrilo je blago povećane razine krvnih ugrušaka među ljudima koji su primili prvu dozu cjepiva AstraZenece, uključujući i ugruške u mozgu, u usporedbi s očekivanim razinama u općoj populaciji.

 

Zašto svatko drugačije reagira na cjepivo? Evo što kažu stručnjaci.

 

Komentara 6

DU
Deleted user
14:35 10.05.2021.

Norveška je dovoljno bogata da se ne mogu potkupiti

AA
aabbcc
15:01 10.05.2021.

Pfizer, Johnson, Astra.... i na kraju ce Norvezanima ostati kao najbolje nikakvo cjepivo. Salu na stranu al prirodni imunitet je Božiji Zakon!

Avatar Zzzz
Zzzz
15:15 10.05.2021.

Sramota, neka se ugledaju na Hrvatsku, kod nas ne samo da prolaze sva cjepiva nego prolazi i sva hrana od koje narod masovno obolijeva od karcinoma i drugih bolesti. Biznis je biznis :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije