Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus

Norveška više neće pratiti zaražene putem aplikacije: Krše se privatni podaci

Spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Oslo
Foto: NTB SCANPIX/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
16.06.2020.
u 11:41

Iako je Norveški institut obustavio prikupljanje podataka o zaraženima putem aplikacije, direktorica Instituta napominje kako će to dovesti do povećanja broja zaraženih

Norveška agencija za prikupljanje podataka Datatilsynet izdala je upozorenje u kojem navodi kako aplikacija koja prati zaražene koronavirusom krši privatnost građana. Kako su naveli, aplikacija nije dovoljno učinkovita u praćenju zaraženih, a u velikoj mjeri krši privatnost onih koji je koriste, zbog čega je u petak Norveški institut za javno zdravstvo najavio prekid suradnje s aplikacijom.

Aplikacija Smittestopp lansirana je početkom travnja u Norveškoj, a pratila je kretanje zaraženih te upozoravala građane ako su bili u kontaktu sa zaraženima. Osim toga, preuzimanje te aplikacije nije bilo obvezno, zbog čega ju je preuzelo nešto više od 600,000 ljudi, od ukupno 5,4 milijuna Norvežana, prenosi Guardian

Direktorica Instituta Camilla Stolteberg usprotivila se obustavi sakupljanja podataka putem aplikacije, govoreći kako će to dovesti do povećanja broja zaraženih.

- Pandemija još uvijek nije gotova - kaže Stoltenberg.

Inače, u Norveškoj je od početka pandemije umrlo 242 ljudi, a zaraženih je ukupno 8,606. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije