Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peđa Grbin:

'Normalno je da HDZ želi 30. svibnja, tad su stavili ruke na vrat Hrvatske'

Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
09.10.2019.
u 13:26

Na kraju SDP-ova mandata 2016. godine dug u zdravstvu bio je gotovo tri puta manji nego danas, kaže Peđa Grbin

SDP-ov Peđa Grbin optužio je HDZ da oteže s raspravom o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića koja je zatražena još prije ljetne stanke u zasjedanju, ocijenivši kako mu zamjeraju da ne radi svoj posao.

- Zamjeramo mu mnoge stvari - način na koji se odnosi prema zdravstvu u Republici Hrvatskoj, da do prosvjeda zdravstvenih radnika nije shvatio ozbiljnost problema odlaska kadrova iz zdravstvenog sustava, to što se gotovo cijelog mandata uopće nije bavio opremljenošću bolnica, to što je u srpnju u nekoliko hrvatskih bolnica nedostajalo materijala pa su otkazivane operacije, zamjeramo mu što je prekinuo sanaciju hrvatskih bolnica zbog čega danas imamo ozbiljnih problema s dugovima u zdravstvu. Zamjeram mu činjenicu što je na kraju SDP-ova mandata 2016. godine dug u zdravstvu bio gotovo tri puta manji nego danas, što se zdravstveni sustav urušava. Zamjeram mu što je najavio da će najsiromašniji u društvu morati plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje i što nije osigurao da oni privatni pružatelji usluge dopunskog zdravstvenog osiguranja doista je moraju pružati svim građanima, a ne da selektivno biraju hoće li je pružati zdravima ili svima – nabraja Grbin. Nema problem s Kujundžićevim prijedlogom da se jednom godišnje ispituje rad saborskih zastupnika.

- Slobodno se to može raditi. Rad saborskih zastupnika se ispituje svaki dan, a račune podnosimo četiri godine nakon saborskog mandata. Što se mene tiče, svakog sam dana spreman izaći pred javnost, pred druge kolege i Vladu i odgovarati na pitanja ne samo što sam radio danas nego čitav mandat – tvrdi Grbin.

Što se tiče najava da od iduće godine 8. listopada više nećemo obilježavati kao Dan neovisnosti RH, Grbin je podsjetio zašto HDZ drži važnim vraćanje proslave Dana državnosti 30. svibnja.

- Za HDZ je, od dana kada je Hrvatska postala samostalna i suverena država, dan u kojem je uslijedilo raketiranje Banskih dvora i pokušaj atentata na tadašnje predsjednike Hrvatske i Jugoslavije – Tuđmana, Mesića, ali i Markovića, daleko važniji 30. svibnja 1990. godine jer su tada došli na vlast i uspjeli staviti ruke na vrat Hrvatske. Normalno je da HDZ želi obilježavati taj dan jer im ništa drugo osim vlasti i vlastite samobitnosti nije bitno. Ako me pitate je li dan kada je HDZ došao na vlast kao praznik trebalo zamijeniti danom kada je Hrvatska postala samostalna i suverena država, moj odgovor je "apsolutno da, trebalo je" – rekao je Grbin i tako odgovorio na konstataciju Vladimira Šeksa da je SDP-ova vlast promjenom datuma praznika provela "nasilnu detuđmanizaciju". Nastavlja i da je 30. svibnja dan kada je HDZ došao na vlast, a Franjo Tuđman postao predsjednik Republike.

- Ako ćemo govoriti o demokratskim promjenama u Hrvatskoj, onda je daleko važniji datum održavanja prvih slobodnih, višestranačkih parlamentarnih izbora, međutim, svaka normalna zemlja kao najbitniji dan u svom kalendaru obilježava dan kada je postala samostalna, suverena, neovisna. Hrvatska je samostalna i suverena postala 8. listopada kada je Hrvatski sabor koji je morao sjednicu održati u INA-inoj zgradi u Šubićevoj zbog raketiranja Zagreba dan ranije i donio odluku o raskidanju svih državnopravnih veza između RH i SFRJ i svih njenih republika i autonomnih pokrajina. Dan kada smo postali samostalna i suverena država daleko je važniji od dana kada je HDZ došao na vlast - zaključio je Grbin.

VIDEO Domovinski rat: Odbacivanje i potpuna obrana Šibenskog mosta:

Komentara 13

Avatar dpejakovic
dpejakovic
13:35 09.10.2019.

Hrvatska je postala neovisna 25.06.1991. godine kada je donesena Ustavna odluka o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Na taj dan ova komunistička gamad glasala je protiv samostalnosti!!!

CR
CROLINDA
14:05 09.10.2019.

pogrešno Peđa - tada su stavili ruke na vrat vaše neprežaljene Jugoslavije umjetne tvorevine sa srbočetniziranom upravom vojskom i "milicijom"- tamnice hrvatskog naroda - s jednopartijskim sustavom i doživotnim predsjednikom što je temeljna definicija diktatorskog i antidemokratskog režima koji jee sustavno obespravljivao i likvidiravao sve one koji su više voljeli Hrvatsku nego Šugoslaviju - a vi ste predvođeni Račanom napustili Sabor u znak vašega protivljenja da se Hrvatska razdruži od Jugoslavije i bude slobodna samostalna država

CR
CROLINDA
14:14 09.10.2019.

Tuđman je vas abolirao i nije vas lustrirao nakon Domovinskog rata a vaš jugoš Tito je pobio pola milijuna Hrvata na Križnom putu - pokrijte se po ustima i ako ne možete voljeti tu Hrvatsku koju zdušno sišete kao nekakve antife rođene daleko poslije 2.sv.rata onda je dostojanstveno trpite

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije