Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četvrti izbor

Nominirani kandidati za laskavu titulu: Glasujte za Večernjakovu osobu godine

osoba godine naslovna nova
09.12.2014.
u 10:30

Nema političara – 
među kandidatima su znanstvenici, poduzetnici, biskup, studenti i sportaš

Jedni su već ostvarili svjetsku slavu i ugled, drugi su poznati samo dijelu hrvatske javnosti, treći su tek na pragu afirmacije, ali svima je zajedničko to što se ističu svojim djelima, talentom, izvrsnošću ili pak velikim otkrićima kojima bi mogli utjecati na budućnost čovječanstva. Njihovo djelovanje neće ostaviti traga samo u njihovu životu nego će pridonijeti i napretku sredine u kojoj žive i rade, ali i napretku hrvatskoga društva u cjelini. Svi oni, desetero hrvatskih državljana, finalisti su Večernjakova izbora za osobu godine 2014., koji se provodi četvrtu godinu zaredom.

Među kandidatima su tri poduzetnika (Damir Mišković, Mate Rimac, Damir Sabol), dva studenta (Vasilije Perović, Marko Pinjuh), troje znanstvenika (Igor Štagljar, Iva Tolić, Vernesa Smolčić), sportaš Marin Čilić i dubrovački biskup Mate Uzinić, a nominirao ih je žiri Večernjeg lista, koji čine urednici, novinari i uglednici iz javnog života.

Tko će osvojiti laskavu titulu odlučit će 12 članova žirija potkraj prosinca ove godine, a pobjednik će biti proglašen potkraj siječnja 2015. na svečanosti u hotelu Esplanade u Zagrebu. Na izbor Večernjakove osobe godine možete utjecati i vi, dragi naši čitatelji, pa vas pozivamo da svome favoritu date glas u anketi ispod teksta.

Zanimljivo je da među kandidatima ovaj put nema nijednog političara – u ovoj gospodarski sumornoj godini očito su se više istaknuli neki drugi.

Marin Čilić, sportaš

On je treći Hrvat koji se okitio naslovom na nekom od Grand Slam turnira. U 2014. bilo je to neočekivano i toliko impresivno da se o njemu počelo pisati kao o teniskom čudu. Ni godinu dana prije svoga najvećeg uspjeha u karijeri bio je 47. tenisač na svijetu i suspendiran zbog pozitivnog testa na zabranjene supstancije. Nakon toga traumatičnog iskustva, svjestan da mu je učinjena velika nepravda, uzorni sportaš vratio se jači, osvojio US Open i ušao među deset najboljih tenisača na svijetu. Dječački je san ostvaren.

Damir Mišković, poduzetnik

Preporodio je NK Rijeku koji je kao direktor preuzeo u dubokoj krizi i, uz novi model profesionalnog poslovanja, omogućio joj je igranje u Europskoj ligi. Premda je riječ ponajprije o dobrom poslovnom potezu, nogomet je uvijek bio više od igre, često indikator loših odnosa u zajednici i državi. U Rijeci je suprotno – indikator da Rijeka može. Bitna je ekipa u kojoj svaki pojedinac iz sebe može izvući najbolje, to je Miškovićeva poruka koju trener Matjaž Kek uspješno provodi. Zato riječki nogometni klub i prosperira, a Riječani se ponose.

Vasilije Perović, student

Talentirani mladić iz Belog Manastira bez pogreške je riješio državnu maturu, a tijekom dosadašnjeg obrazovanja osvojio je brojna prva mjesta na domaćim i međunarodnim natjecanjima iz fizike, matematike i informatike, što mu je i donijelo stipendiju za studij fizike na prestižnom Cambridgeu. Pokazao je da se vrhunski rezultati mogu postići i u manjim sredinama. Obično smo kritični prema našemu obrazovnom sustavu, no svake se godine pokazuje da nam deseci mladih ljudi ostvaruju izvrsne rezultate na međunarodnim natjecanjima.

Marko Pinjuh, student

Student Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku skrenuo je na sebe pozornost izumom motora kojim se može postići ušteda toplinske energije od 40 posto. Mladi osječki inovator na njemu je radio pet godina i pri tome se, osim s količinom plamena koji proizvodi toplinsku energiju, mučio i s pokrivanjem troškova. Nastavak karijere trebao bi mu biti nešto lakši jer je dobio brojne poslovne ponude, pa i onu iz NASA-e, a mi ga predlažemo za osobu godine jer je odličan student, dobitnik Rektorove nagrade i sam se školuje radeći noću kao zaštitar.

Mate Rimac, poduzetnik

Svoj hobi iz garaže uspio je pretvoriti u tvrtku koja je u 2014. od tri međunarodna investitora osigurala deset milijuna eura za razvoj te je broj zaposlenih povećao sa 20 na 60. Uz malo resursa, svojim je talentom razvio impresivnu tehnologiju u industrijskoj grani koja u Hrvatskoj nije postojala. K tomu, sudeći prema zadovoljstvu svojih radnika, odličan je i poslodavac. Tvrtku Rimac automobili osnovao je 2009. kako bi konstruirao trkaći električni automobil, a već sada ima svjetski poznatu tvrtku. Pothvat ravan čudu.

Damir Sabol, poduzetnik

Godinu dana nakon diplome na ETF-u u Zagrebu osnovao je internetsku tvrtku Iskon i postigao veliki uspjeh. Kad ju je prodao, povukao se iz biznisa i šest godina u tišini radio na novom projektu, za kojim su poludjeli tinejdžeri u cijelom svijetu. PhotoMath mogao bi mu donijeti titulu najboljeg hrvatskog poduzetnika inovatora, a riječ je o aplikaciji za rješavanje matematičkih zadataka zasad samo za osnovne, a uskoro i za srednje škole. Osim u Sabolovu životu, ta bi aplikacija mogla donijeti revoluciju i u podučavanju matematike.

Vernesa Smolčić, znanstvenica

Astrofizičarka i docentica na PMF-u u Zagrebu nakon deset godina vratila se i odlučila svoje istraživanje graditi u Hrvatskoj. Prva je naša znanstvenica čiji projekt financira ugledno Europsko istraživačko vijeće koje pomaže samo najboljima. Na projektu proučavanja svemirskih crnih rupa zaposlila je tri mlada znanstvenika iz inozemstva i dva iz Hrvatske te tako smanjila “odljev mozgova”, ali i potaknula njihov dolazak. U 2014. organizirala je i dvije međunarodne konferencije u Dubrovniku i Zagrebu za 250 znanstvenika.

Igor Štagljar, znanstvenik

Sa svojim timom na Sveučilištu Toronto otkrio je novi biomarker protiv karcinoma pluća, najsmrtonosnijeg karcinoma. Sad razvija tzv. pametni lijek koji uništava stanice raka, a zdrave stanice ostavlja netaknutima. Za četiri-pet godina kemoterapija i novi lijek bit će učinkovit način liječenja opake bolesti. Njegova tehnologija (MaMTH), koja se može primijeniti na sve bolesti prouzročene poremećenim djelovanjem proteina na površini ljudskih stanica, mogla bi razriješiti tajne mnogih ljudskih bolesti.

Iva Tolić, znanstvenica

Proslavila se otkrićem vječne mladosti stanice afričkog pivskog kvasca, svrstana je među 40 najboljih biologa na svijetu. Nakon 15 godina inozemne karijere, od kojih je devet godina provela u Dresdenu na prestižnom Max Planck institutu za molekularnu i staničnu biologiju i genetiku, vratila se u domovinu, na Institut Ruđer Bošković. Nada se da će dešifrirati tajnu koja stanicama omogućuje da ne stare jer tada će se ljudske stanice moći modificirati nekom vrstom genske terapije kako bi se spriječile bolesti i usporilo starenje.

mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup

Glas razuma u ideološki podijeljenoj Hrvatskoj. O bolnoj prošlosti progovorio u duhu tolerancije. Bleiburške žrtve usporedio je sa žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu i pozvao na pomirenje i praštanje. Pozvao je “Bleiburg da pruži ruku Jasenovcu”. Na oprost je pozvao i u Vukovaru kazavši: „Kao vjernici pozvani smo opraštati i kad nas pogađa nepravda. Kršćansko opraštanje nije nijekanje nepravde, nije uljepšavanje zločina koji se dogodio, ali nije ni iščekivanje da zločinci priznaju krivnju i isprave nepravdu.“

Komentara 59

DU
Deleted user
11:19 09.12.2014.

Pa gdje je Josipović na ovoj listi? Kako vas nije sram čovjek je toliko učinio za REGIJU i ZAMP,on sigurno bi "trebao" biti na ovoj listi

Avatar abakus
abakus
11:37 09.12.2014.

Mate Rimac, jer je pozvao mlade da ostanu u Hrvatskoj i pokazao da čovjek s vizijom i radnim elanom i ovdje može puno postići. Lako je otići u tuđu zemlju koju su njezini građani davno uredili i na čiju red kroz sve mehanizme demokracije paze, a puno je teže prihvatiti se posla i te iste radne i životne uvjete postići u vlastitoj zemlji. No to je ono na što smo svi pozvani, a bijeg iz zemlje ravan je bijegu vojnika s bojišnice: Čovjek to (kukavičluk) može razumjeti, ali unatoč tome riječ je o izdaji.

DU
Deleted user
16:03 09.12.2014.

svi su mi super, večernji me prvi put iznenadio normalnim kandidatims

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije