Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više od igre

Nogometni sudac mjesečno zaradi 2000 kuna. Ne mora platiti porez!

\'Koprivnica, 15.10.2010 - Ilustracija za tekst o zaradama nogometnih sudaca. Snimio: Marijan Suu009Aenj\'
Marijan Sušenj/Pixsell
15.10.2010.
u 16:00

- Koji su to motivi za jednog 17-godišnjaka da ide u nogometne suce ako nije novac - pita trener NK Sabarije Krešimir Hegedušić.

Znate li kako na legalan način mjesečno možete zaraditi čak 2000 kuna, a za to primanje ne morate platiti porez? Postanite nogometni sudac!

Dodatni prihodi

U Prvoj županijskoj nogometnoj ligi glavni sudac dobije 300 kuna po utakmici, a pomoćnici po 250 kuna. U Drugoj ŽNL naknade su za 50 kuna manje, a u Trećoj ŽNL za još 50 kuna manje. Taksa za delegate je 250 kuna. Svi oni imaju pravo i na putne troškove, i to deset posto od cijene superbenzina po kilometru.

Prema našim informacijama, prosječan nižerazredni sudac u Koprivničko-križevačkoj županiji zaradi u prosjeku 2000 kuna. Da se razumijemo, nije riječ o profesionalnoj djelatnosti nego o dodatnom izvoru prihoda. Ako je sudac u višemu rangu, tada se njegova zarada znatno povećava.

U Koprivničko-križevačkoj županiji 96 je nogometnih sudaca. U Prvoj HNL sude petorica, od kojih su dva na A-listi, dakle glavni suci te trojica pomoćnika, tzv. mahači.

U drugom razredu hrvatskog nogometa su trojica (dva glavna i jedan pomoćni), u Trećoj ligi su petorica (dva plus tri), dok su u Četvrtoj ligi sedmorica na A-listi i četvorica na B-listi. Svi ti suci, ako nisu zauzeti u višim ligama, sude i u županijskima.

Laka zarada

Koliko oni zarađuju? Glavni sudac u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi za utakmicu dobije 2600 kuna, a u Četvrtoj HNL, primjerice, 400 kuna po utakmici.

Sudačke naknade veliko su opterećenje za nogometne klubove, pogotovo nižerazredne, iz čijih blagajni idu naknade za suce.

Tipičan primjer je NK Sabarija iz Subotice Podravske kod Koprivnice, koja je nedavno zbog nedolaska na dvije utakmice izbačena iz Druge ŽNL. Trener Krešimir Hegedušić drži kako su sudačke naknade previsoke.

– Kao sportskog djelatnika zanima me koji su to motivi za jednog 17-godišnjaka da ide u suce ako nije novac. Očito je riječ o lakoj zaradi – ustvrdio je on.

Ključne riječi

Komentara 4

VI
vidovit
05:18 16.10.2010.

Bravo Hrvoje piši ti o sportu a nas Podravkaše ostavi na miru ili dok pišeš nešto o Podravki sve informacije koje dobivaš provijeri s više izvora.

G1
gost 1
11:42 16.10.2010.

Gospodin Krešo Hegedudušić i gospoda iz Sabarije su trošili desetke tisuća kuna na Dodika i igrače i sad nemaju za organizirati utatakmicu. Dotičnom sportskom djelatniku je sad kriva sudačka organizacija ??????

JA
jabulani
17:39 18.10.2010.

2gost1: Čini se da je gospodin Hegedušić samo jedini koji je smogao hrabrosti reći nešto otvoreno i javno. Nadalje, nije problem u novcima, kad bi bili zarađeni poštenim suđenjem i pristupom, kao i uvažavanjem svakog sudionika utakmice. Nažalost, sve više smo svjedoci planiranja i određivanja pobjednika utakmica i prvaka natjecanja, već i prije nego je utakmica počela. Svaka čast izuzecima jer i takvih, treba reći, ima. No većinom su suci bahati, ne poznaju dovoljno pravila nogometa i suđenja, da ne velim da sami isprovociraju igrače koji se onda, nemoćni, tuku međusobno. Treba istaknuti da je dan nakon objave ovog teksta, jedan od autora, inače dugogodišnji nogometaš, isključen direktnim crvenim kartonom iz utakmice, dok je bio na klupi. Kraj njega je sjedilo još pet suigrača. Nikakvog vrijeđanja nije bilo. Slučajno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije