Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što je u pozadini

Nogometni kamp na Sveticama jer Bandić i Šuker žele Euro 2020.

Svetice
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
07.01.2014.
u 17:00

U HNS-u obećavaju regionalne centre za treniranje nogometnih ekipa

Športsko-rekreacijski centar na zagrebačkim Sveticama, nakon što ga Hrvatski nogometni savez pretvorio u kamp za hrvatsku reprezentaciju, trebao bi imati četiri do pet igrališta. Zadržat će atletsku stazu, a bit će sagrađen da bi Zagrebu osigurao kandidaturu za sudjelovanje na Euru 2020. Iduće Europsko prvenstvo razlikuje se od dosadašnjih jer nema zemlju domaćina, već će se igrati diljem Europe, i to u 13 gradova. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ŠRC Svetice, koji je tik uz maksimirski stadion, još je prije mjesec dana dao na privremeno upravljanje HNS-u, a u subotu je objavljen javni natječaj koji je uvjet službene procedure da HNS dobije ŠRC u zakup. Ugovor će, prema uvjetima natječaja, biti na pet godina.

Gradnja kampa za reprezentaciju nastavak je Bandićeva plana da Zagreb sudjeluje na Euru 2020. i njegove najave obnove maksimirskog stadiona u koji će se, osim dosadašnjih više od pola milijarde kuna, uložiti još 250 milijuna kuna. Tako je barem Bandić procijenio gostujući u nedjelju na HTV-u.

– Dovršetak neće stajati puno. Oko 100 milijuna kuna za dovršetak sjeverne tribine, a natkrivanje zapadne i sjeverne tribine stajat će još 150 milijuna, dakle zajedno 250 milijuna kuna – kazao je gradonačelnik, a završetak radova na stadionu u Maksimiru planira do kraja gradonačelničkog mandata 2017. godine.

Atletika ostaje, a od četiri-pet igrališta jedno će imati tribinu i biti namijenjeno za manje utakmice

Tomislav Pacak, HNS

Podrška oporbe

Novac za gradnju kampa na Sveticama već je osiguran – deset milijuna eura osigurao je HNS, a deset milijuna eura Uefa. No u HNS-u procjenjuju da će gradnja kompleksa biti jeftinija.

– Atletika ostaje, a od četiri-pet igrališta jedno će imati tribinu i biti namijenjeno za manje utakmice, ženske reprezentacije ili mlađe uzraste – kazao je Tomislav Pacak, glasnogovornik HNS-a, i izrazio nadu da će radovi početi ove godine. Nakon što dobiju Svetice u zakup, što bi trebalo biti u veljači, čeka ih izrada potrebne dokumentacije.

Od HNS-a nismo uspjeli doznati koliko godišnje potroše na pripreme naših reprezentacija, no iz financijskog izvješća iz 2011. godine može se zaključiti da je riječ o više desetaka milijuna kuna. Poznavatelji prilika u HNS-u drže da je taj iznos sada manji jer se na pripremama reprezentacije počelo štedjeti dok je reprezentaciju vodio Igor Štimac, a praksa štednje nastavlja se i dalje.

Politička, javna i sportska scena ujedinjena je u stavu da reprezentacija mora imati svoj kamp pa Bandića podržava i oporbeni mu SDP u Zagrebu, no šef zagrebačkog ogranka Davor Bernardić napominje da treba osigurati prostor za amaterski sport i rekreaciju. Za većinu je glavna zamjerka lokacija. Kampovi se obično grade na rubovima grada. No u HNS-u drže da su Svetice pogodne upravo zbog blizine maksimirskog stadiona jer će iskoristiti dio njegove postojeće infrastrukture. U nacionalnoj nogometnoj organizaciji “gase vatru” zbog očigledne namjere da Zagreb bude jedan od domaćina na Euru 2020., a istu ambiciju ima i Split.

Šuker otvoreno navija

– Nemam ništa protiv Splita. Moj je stav da bude u Zagrebu. I daj Bože da ga imamo 2020., da budemo domaćin. Sada moramo odlučiti što će biti za pet godina – kazao je prije nekoliko dana Šuker. Sada šalju utješne nagrade najavama gradnje regionalnih centara, a kao uzdanice nogometnog turizma ističu Istru i Dalmaciju. Istra, poručuju iz vrha HNS-a, ima velik potencijal, no tamo se mora osigurati sav potreban sadržaj koji trebaju nogometaši i njihove ekipe na pripremama, dok Dubrovnik i bez cjelokupne infrastrukture, samo s nekoliko igrališta, može privući jake klubove.

>> 'Ne vidim nikakav problem u tome što ćemo na Sveticama graditi kamp'

Komentara 17

Avatar Ron Burgundy
Ron Burgundy
17:31 07.01.2014.

250 mil. kn za Sjever i Zapad. Ali, što je s istočnom i južnom tribinom? Nema šanse da HNS dobije domaćinstvo dok su te tribine u takvom stanju. I iz estetskih i funkcionalnih i iz sigurnosnih razloga te su tribine neadekvatne. Maksimir trenutno ima kapacitet oko 38.000, a minimum za taj Euro je 50.000, znači moralo bi se dodatno graditi (doduše, uvijek postoji mogućnost da Uefa napravi iznimku). Treba uzeti u obzir i da će svaki domaćin Eura 2020. ugostiti samo po 4 utakmice. Kao jedan od 13 domaćina, Zagreb ne bi baš bio u prvom planu, a ni momčadi sudionice neće imati obvezu boraviti u Zagrebu za vrijeme Eura.

SJ
Sve je uzalud
17:38 07.01.2014.

..................a di je lova..........................

JH
Jasna Horvat
17:51 07.01.2014.

al će bratija da se nardapa love

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije