Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luksuz na bregima

Nogometaši iz Engleske liječit će se u novoj bolnici u Zagorju

primorac bolnica
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/5
25.05.2011.
u 13:30

Dvadeset dana prije otvaranja, Večernjak obišao najmoderniju bolnicu za ortopediju, neurologiju i rehabilitaciju pokraj Zaboka.

Bit će to europski centar izvrsnosti, s najmodernijom dijagnostičkom, terapeutskom i rehabilitacijskom infrastrukturom, gdje će se, u suradnji s vodećim europskim i američkim stručnjacima i ustanovama, primjenjivati najnovije tehnologije i metode liječenja – vjeruju svi djelatnici Svete Katarine, njih 36, specijalne bolnice za ortopediju, kirurgiju, neurologiju i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Mala Klinika Mayo

Već je prozvana malom klinikom Mayo, a nalazi se u zagorskom mjestu Bračku u dijelu Opće bolnice Zabok od 2254 četvorna metra. Od Ministarstva zdravstva 2. svibnja dobiveno je “zeleno svjetlo” za rad, koji će započeti za dvadesetak dana. U tijeku su pregovori s nadležnim institucijama kako bi u ovu novu privatnu bolnicu, u sklopu koje je pet specijalističko-konzilijarnih ambulanti, ultrazvuk te prvi u Zagorju uređaj za magnetnu rezonanciju, mogli doći i pacijenti s uputnicom svog liječnika opće prakse.

Upravo zbog novih metoda liječenja zamišljeno je da pacijent iz Svete Katarine nakon, na primjer, operacije kralježnice može biti pušten kući za dan-dva te da bolničko liječenje ne potraje dulje od tri do pet dana. Akutna bol kralježnice rješavat će se u sklopu dnevne bolnice s pet ležajeva interventnim postupcima na kralježnici u obliku spinalnih injekcija te novih oblika učinkovitih terapijskih intervencija poput pulsne radiofrekventne denervacije živaca, perkutanih discektomija i drugih minimalno invazivnih postupaka.

Prema iskustvima iz SAD-a, tako bi se ostvarile uštede u zdravstvu i smanjila duljina bolovanja.

Plan je bolnice Sv. Katarina i ukidanje liste čekanja, pa će uređaj za magnetnu rezonanciju pacijentima biti dostupan od 8 do 20 sati, a po potrebi radit će se i dulje. Prije prvih hospitalizacija i specijalističkih pregleda Večernjak je zavirio u bolesničke sobe (stacionarni kapacitet je četrnaest ležajeva) i četiri operacijske dvorane. Pokazao nam ih je poduzetnik Jako Andabak, vlasnik Svete Katarine, u koju je uložio oko 40 milijuna kn.

– Možda će hajdukovci biti među prvim korisnicima zdravstvenih usluga – kaže suvlasnik momčadi iz Splita. Njegov partner u projektu, prof. dr. sc. Dragan Primorac “puca” dalje pa kaže da je Zagorje nedavno posjetio nogometni trener Avram Grant kako bi istražio mogućnosti u dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji igrača Premier Lige. Kazao mi je: “Dragane, ako ste u stanju naše igrače vratiti na teren jedan dan prije britanskih liječnika, dolazimo” – kaže Primorac, idejni začetnik projekta u koji je uključio izraelsko-američke institucije poput The Sheba Medical Center iz Tel Hashomera, Caroline’s Pain Institute te austrijsku kliniku Diagnostikum. Sv. Katarini gravitiraju pacijenti iz Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije, a cilj je rasterećivanje zagrebačkih bolnica, kamo oni često odlaze na liječenje.

– Želimo biti otvoreni za sve. U bolnici radi pet ortopeda, tri radiologa, dva kirurga, neurolog, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije i anesteziolog. Dvije trećine zaposlenih liječnika doktori su medicinskih znanosti ili imaju znanstveno-nastavnu titulu.

Svi zaposlenici vrhunski su stručnjaci pa je normalno da su adekvatno plaćeni, a imaju i mogućnost znanstvenog i stručnog napredovanja. Imamo potpisane ugovore o suradnji s bolnicom u Zaboku i Medicinskim fakultetom u Osijeku – kaže Primorac.

Ravnatelj bolnice je doc. dr. Mladen Rakić, predstojnik katedre za anesteziologiju pri Medicinskom fakultetu u Splitu te dugogodišnji predstojnik Klinike za anesteziologiju KBC-a Firule. Zamjenica mu je mr. sc. dr. Nevenka Kovač, koja je nekoć bila među vodećim menadžerima Belupa.

Dugo nagovaranje
Tu su još neurologinja mr. sc. dr. Renata Vučković, radiolog mr. sc. dr. Igor Borić, ortopedi doc. dr. Saša Janković, doc. dr. Alan Ivković, dr. Andrej Radić, dr. sc. Damir Hudetz, neurokirurg dr. sc. Karlo Houra, kirurg mr. sc. dr. Dražen Kvesić i drugi ugledni liječnici koji za nekoliko dana prelaze na punu plaću u bolnicu, kamo je prešla i glavna medicinska sestra Rosana Svetić Čišić.

Koliko će stajati pregledi i operativni zahvati bez uputnice te smještaj u bolničkom apartmanu, opremljenom poput ostalih soba TV-om, telefonom, bežičnim internetom i kupaonicom, zasad se ne zna. Usluga će svakako biti povoljnija u paketu s Andabakovim Izvor osiguranjem.

A kako je došlo do “spoja” Andabak-Primorac, sportskim rječnikom opisuje Jako Andabak:
– Dugo sam ga nagovarao da izađe iz politike i na kraju sam uspio. Nije bio jeftin igrač, ali je vrijedan. Andabak vjeruje da će za desetak godina uspjeti vratiti uloženo u bolnicu, nakon čega nastavlja s radom na najvećem europskom zdravstvenom projektu u Stubičkim Toplicama, vrijednom 1,2 milijarde kuna koji bi se trebao realizirati u iduće dvije i pol godine.

Komentara 40

FE
feliks
12:52 26.05.2011.

Poznata ekipa od predsjedničkih izbora. Frontmen Primorac i logistika iz sjene Jako. Nije važno što se radi, već je važno nakalemiti se na proračun, a tu su jaki....

DR
Drivo
23:22 26.05.2011.

Da, dr. Primorac i jeste znanstvenik kojem se rezultati mjere na wikipediji.

DO
DoktorAmer
15:18 25.05.2011.

Da je vise ovakovih poduzetnika i projekata, pa bili oni bolnice, golf igralista, luksuzni hoteli, proizvodnja organske hrane, vina, kozji sirevi, software, ili bilo sto drugo, ne bi nam MMf stajao na vratima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije