Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
niče novo naselje

Nobilo, Pripuz i Končar grade vile na Müllerovu bregu

\'05.11.2011., Amruseva, Zagreb - Odvjetnik Anto Nobilo u svom uredu u Amrusevoj ulici 7. Photo: Boris Scitar/PIXSELL\'
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/4
25.02.2012.
u 12:00

Müllerov breg na Črnomercu od početka 2013. pretvaraju u kompleks zgrada s velikim trgom

Odvjetnik Anto Nobilo, njegov suradnik Milan Mićo Carić i sin mu Marko Carić te poduzetnik Danko Končar početkom iduće godine počinju graditi rezidencijalno naselje na Müllerovu bregu, brdu iznad Ciglane na zagrebačkom Črnomercu. Očekuju da će dotad dobiti potrebne dozvole i da će Grad Zagreb kasno ujesen već početi graditi potrebne im ceste i ostalu infrastrukturu. Tvrtka Miler centar, koja službeno vodi projekt, uplatit će za to Zagrebu 54 milijuna kuna komunalnog doprinosa, a za cijeli projekt moraju uplatiti ukupno 117 milijuna kuna istog doprinosa.

Dvije razine

Naselje na zagrebačkom brdu gradit će se prema projektu Urbanističkog instituta Hrvatske kojemu je, prema željama investitora, smanjena izgrađenost sjevernog dijela na kojemu će biti elitno naselje. U tom dijelu, ujedno prvoj fazi projekta, bit će 81 elitna vila na parceli od otprilike tisuću četvornih metara.

– Zamišljene su kao obiteljske kuće, no bit će ih moguće etažirati u dva stana ako zbog obiteljskih podjela to bude potrebno. Cijelo naselje može imati najviše 3000 stanovnika. Zamišljeno je da ih bude 500 u elitnom dijelu i još 1700 u poslovno-stambenim deveterokatnicama koje će biti u donjem dijelu – objasnila je arhitektica Mirjana Miškić-Domislić.

U "tampon-zoni" između ta dva dijela bit će javni sadržaji. Vrtić je predviđen za 200 djece, a škola za 450 učenika. Predsjednik HUI-a Ninoslav Dusper kaže da zgrade u podnožju neće zaklanjati pogled iz vila na brdu te dodaje kako će u tom dijelu biti trg površinom samo dvadesetak posto manji od Trga bana Jelačića. No, gradnja donjeg dijela naselja doći se na red tek za šest godina, procjenjuje odvjetnik Nobilo.

– Mi ćemo za početak sagraditi dvadesetak vila, a ostale ćemo parcele prodavati. No, ako prodaja dobro krene, sami ćemo nastaviti graditi. Nemamo novac za gradnju, već nas u projektu prati Erste banka. Sada ne možemo procijeniti kolika je ukupna vrijednost cijelog projekta – kaže Nobilo koji se sa suinvestitorima odlučio na promjenu projekta i gradnju vila zbog situacije na tržištu nekretnina. Pravo rezidencijalno naselje u Zagrebu ne postoji, a tržište stanova je prezasićeno. Projekt Müllerova brega, kako smo prije izvještavali, počeo je kad je Nobilo odlučio sa suradnicima Mićom Carićem i Petrom Pripuzom kupiti zemljište od nasljednika Adolfa Müllera, bogatog tvorničara i mecene. S obzirom na to da su trebali jakog investitora, pozvali su D. Končara. Pripuz je na početku opovrgavao da stoji iza projekta, a podudaranje adresa njegove tvrtke CIOS i Miler centra opravdao je činjenicom da je Pamuković, koji je na početku bio šef NO-a, njegov suradnik te da mu je ustupio ured.

Bandić se protivio

Nobilo je sada predsjednik NO-a Miler centra, tvrtke koja vodi projekt, a prije njega to je bio Drago Tadić, bivši predsjednik Osijek Koteksa, optužen za podmićivanje sudaca u slučaju Branimira Glavaša, a kojega je na to mjesto pozvao Pripuz. U NO-u je i Zoran Škorić, član uprave Osijek Koteksa, direktor Konstruktora iz Siska, a na tom mjestu zamijenio je Damira Ljumu, sad člana NO-a Konstruktora iz Zlatara, kojeg se veže uz Pripuza. U NO-u je i Mario Špehuljuk koji je bio također u Konstruktoru. Do 2006. kada su osnovane tvrtke vlasnice Müllerova brega, gradonačelnik Milan Bandić protivio se prenamjeni zemljišta u građevnu zonu.

Komentara 53

IV
IvoNic
08:55 27.02.2012.

Odkud tom yugo-skojevicu, Nobilu toliko novaca. Nije valjda sve zaradio izdajom u Den Haag-u?

KA
kasuv
18:49 26.02.2012.

kako se dobro zarađuje na hagu lp

Avatar Aristarh
Aristarh
21:17 25.02.2012.

Bit će interesantno ovo pratiti! Drug MIćo ide u kapitaliste.:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije