Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera janaf

Nobilo: Postoji mogućnost da je SOA sve istražila i da predsjednik ima podatke

Anto Nobilo
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
23.09.2020.
u 09:14

- USKOK u velikim predmetima ovakvog tiša dan prije do 12 sati u bankama blokira račun onih koje će sutradan uhititi. I ta informacija otiđe u javnost, pojašnjava Nobilo govoreći o 'sistemskoj grešci' u USKOK-u

Odvjetnik Anto Nobilo osvrnuo se na aferu Janaf te koliko su u takvim situacijama obaviješteni predsjednik i premijer. 

"Najmanje dan prije kretanja u akciju obavještavao bi se premijer, a ako su bili dobri odnosi, onda i predsjednik pod objašnjenjem da nije u red da najviši političari u Hrvatskoj iz novina čitaju o nečemu što je sigurnosno važno za cijelo društvo i državu. Ne kažem da su oni donosili odluke, utjecali, ali informacije su primili", rekao je Nobilo za N1

Smatra kako u USKOK-u postoji "ugrađena greška" zbog koje je moglo doći do curenja informacija. Objasnio je što mu, i iz iskustva s prethodnim slučajevima, nije logično. 

VIDEO Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči više ljudi

"Ovdje su organi koji su vodili istragu godinu dana čuvali informacije. Međutim, nitko u javnosti nije izašao s nečim što ću vam sada reći - postoji ugrađena, sistemska greška kod USKOK-a i tu 24 sata ili 16 sati prije uhićenja cure informacije. Naime, USKOK u velikim predmetima ovakvog tiša iz meni nepoznatih razloga, dan prije do 12 sati u bankama blokira račun onih koje će sutradan uhititi. I ta informacija otiđe u javnost", pojašnjava Nobilo.

Osvrnuo se i na predsjednikovo komentiranje situacije te je rekao: "Predsjednik je legitimno postavio pitanja, ali način na koji je to napravio mi se na neki način ne sviđa. Naime, on je previše kategoričan, previše direktan i čovjek bi očekivao da onda ima i čvrste materijalne dokaze. I ja se iskreno nadam da ima", kaže, a na pitanje što bi ti čvrsti materijalni dokazi bili odgovara:

"On od SOA-e mora biti informiran o svim sigurnosnim, interesnim informacijama i postoji mogućnost da je SOA sve istražila i da predsjednik ima podatke i da na osnovu toga nastupa. Ako nastupa na osnovu instinkta, kao ja na osnovu nekih iskustava, zaključivanja, onda je predirektno optuživao. Prečvrsto se miješao u neke procese i mislim da to nije dobro".

Za tvrdnje premijera Plenković koji kaže da nije ništa znao te kako je to pravilno, Nobilo kaže: "Stav 'ne zanima' me nije točan. Premijer ima odgovornost za borbu protiv korupcije. Ne mora biti operativno uključen u akcije, ali mora znati".

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
09:42 23.09.2020.

Koga zanima mišljenje druga javnog tužitelja?

KA
karlodrago
20:06 23.09.2020.

Tko je veći lupež Nobilo ili ovi koje Nobilo brani?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije