Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prestižno priznanje

Nobelovu nagradu za kemiju osvojili Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Henderson

Nobelova nagrada za kemiju
Foto: Screenshot
04.10.2017.
u 14:05

Nagradu su osvojili za razvijanje krioelektronske mikroskopije za određivanje struktura visoke rezolucije biomolekula u otopini

Švicarac Jacques Dubochet, Amerikanac Joachim Frank i Britanac Richard Henderson dobitnici su Nobelove nagrade za kemiju 2017. za razvoj krioelektronske mikroskopije, revolucionarne metode kojom se pojednostavljuje i poboljšava vidljivost biomolekula, priopćila je Kraljevska švedska akademija znanosti.

"Ova metoda uvela je biokemiju u novo razdoblje", navodi se u priopćenju.

"Znanstvenici sada mogu zamrznuti biomolekule u pokretu i vidjeti procese koje nikada ranije nisu vidjeli, što je ključno za temeljno razumijevanje kemije života i razvoj farmaceutskih sredstava", objasnio je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

Odbor je kao primjer korištenja te metode istaknuo ispitivanje sumnje da virus zika uzrokuje epidemiju mikrocefalije kod novorođenčadi u Brazilu.

Trojica dobitnika Nobelove nagrade za kemiju podijelit će devet milijuna švedskih kruna (oko 7 milijuna kuna).

Dobitnik Frank je u prvom komentaru rekao da je "uzbuđen" zbog nagrade. "Mislio sam da je mogućnost za dobivanje Nobelove nagrade neznantna budući da ima puno velikih izuma i otkrića u svijetu", kazao je američki znanstvenik njemačkog porijekla koji trenutačno radi kao profesor biokemije i molekularnih bioznanosti na Sveučilištu Columbija u New Yorku.  

Henderson, rođen u Škotskoj, koristio je elektronski mikroskop kako bi proizveo trodimenzionalan prikaz proteina u atomskoj rezoluciji, pokazavši potencijal te tehnologije.

Njegovo otkriće dalje je razvio Frank, dok je Dubochet koristio brzo smrznutu vodu kako bi očuvao prirodni oblik biomolekula.  

Lani su Nobelovu nagradu za kemiju osvojili znanstvenici Jean-Pierre Sauvage, J. Fraser Stoddart i Bernard L. Feringa za za projektiranje i sintezu molekularnih strojeva koji su tisuću puta tanji od vlasi kose.

Od 1901. godine Nobelovu nagradu za kemiju dobilo je 174 znanstvenika, među kojima i Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog. Britanac Frederick Sanger dobio ju je dvaput.

Nobelove nagrade dodjeljuju se od 1901. godine iz fonda koji je osnovao švedski industrijalac i izumitelj dinamita Alfred Nobel. Sutra je na redu nagrada za književnost.

Komentara 1

Avatar Papatest
Papatest
22:41 04.10.2017.

A gdje je tu Hrvat bez kojeg ovo otkriće ne bi bilo moguće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije