Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SITUACIJA SE OKREĆE'

Nobelovac koji je predvidio tijek epidemije u Kini iznio nova predviđanja za ostatak svijeta

europol koronavirus covid-19
Foto: Europol
1/3
31.03.2020.
u 08:48

– Uskoro ćete čitati vijesti o smirivanju stanja u Italiji, kao i u Švicarskoj. Nadamo se, nismo još sigurni, da se i Španjolska priključila izabranoj skupini zemalja u kojima se stanje smiruje – kazao je

Michael Levitt, dobitnik Nobelove nagrade i cijenjeni znanstvenik sa sveučilišta Stanford, tvrdi da epidemija koronavirusa u Italiji i New Yorku konačno usporava. Levitt koji je ranije predvidio precizno koliko će biti slučajeva zaraze i kakva će biti smrtnost Kini, sada kaže da situacija u dva najveća žarišta ide nabolje. 

U ta dva najpogođenija mjesta na svijetu nalazi se 260.000 od ukupno 775.000 potvrđenih slučajeva zaraze na svijetu. Italija je postala epicentar zaraze nakon što je Kina zauzdala epidemiju, a SAD je ubrzo preuzeo ulogu najvećeg svjetskog žarišta. Najpogođenija je savezna država New York s više od 66.000 slučajeva, što je najviše u odnosu na sve druge zemlje nakon Italije (101.739), Kine (81.470) i Španjolske (85.195), piše Daily Mail.

Profesor Levitt kaže kako se u Italiji situacija popravlja, a tome u prilog idu i službeni brojevi o dnevnom povećanju novooboljelih koji svjedoče o stagniranju između pet i šest tisuća novozaraženih svaki dan u posljednjih deset dana. Situacija u New Yorku je nešto nesigurnija jer je dnevni rast novozaraženih u posljednja tri dana 7000, a prije toga rast je bio još snažniji. Ovaj će tjedan biti presudan i otkrit će hoće li se epidemija nastaviti.

– Situacija u gradu New Yorku, koja toliko sve uzrujava, pomalo se okreće. Ključni trenutak je prošao i kamion zvan Covid-19 koji je jurio prema New Yorku više ne ubrzava već koči, što znači da se stanje popravlja – kazao je profesor Levitt za BBC Radio 4 dodajući kako nema dovoljno podataka za Veliku Britaniju jer ima previše odvojenih žarišta, ali i da se stanje uz Italiju popravlja i u Švicarskoj.

– Uskoro ćete čitati vijesti o smirivanju stanja u Italiji, kao i u Švicarskoj. Nadamo se, nismo još sigurni, da se i Španjolska priključila izabranoj skupini zemalja u kojima se stanje smiruje – kazao je.

VIDEO Snimka pluća osobe zaražene koronavirusom

Ključne riječi

Komentara 7

TO
tomislav511
09:15 31.03.2020.

Iz tvojih usta u Božje uši !!!

Avatar EtTore
EtTore
13:58 31.03.2020.

Bitno je da sezona krene da ne bi Dalmatinci morali sijati krompir u more, hahahaha...

DU
Deleted user
10:34 31.03.2020.

Ne vjerujem nikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije