Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za plave led diode

Nobelova nagrada za fiziku otišla u ruke Asakiju, Amanou i Nakamuri

Nobel,fizika
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
07.10.2014.
u 12:01

Znanstvenici su nagrađeni za "izum učinkovitih dioda koje emitiraju plavo svjetlo i time štede energiju bijelih izvora svjetlosti'', odnosno polpularnih plavih LED dioda

Nobelova nagrada za fiziku za 2014. godinu dodijeljena je Isamu Akasakiju i Hiroshi Amanou iz Japana i Shuji Nakamuri sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Znanstvenici su nagrađeni za izum plavih LED dioda, odnosno ''učinkovitih dioda koje emitiraju plavo svjetlo i time štede energiju bijelih izvora svjetlosti'' što je ekološki prihvatljivo rješenje,  piše New York Times.

Iako je nihov izum star svega 20-ak godina, Nobelov odbor istaknuo je da je on ''potpuno promijenio kreiranje bijelog svjetla na način koji nam svima može koristiti''.

Nagradu je u utorak ujutro u Stockholmu objavio Staffan Normark, stalni tajnik Kraljevske švedske akademije znanosti.

>>Nobelova nagrada za medicinu otišla u ruke bračnom paru Moser i O'Keefu!

>>Nobelovac poručio Norvežanima: Oprostite Breiviku!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije