Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Abiy Ahmed

Nobela za mir dobio je lani, a sad je pokrenuo građanski rat

FILE PHOTO: Ethiopia's PM Ahmed attends signing ceremony with EC President von der Leyen in Addis Ababa
Foto: TIKSA NEGERI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
14.11.2020.
u 17:30

Premijer Etiopije Abiy Ahmed na udaru zbog vojne operacije s puno mrtvih civila.

Premijer Etiopije Abiy Ahmed objavio je da je nakon sedam dana žestokih borbi vojska porazila lokalne snage na zapadu države Tigray. U zračnim napadima i kopnenim borbama poginule su stotine ljudi, a velik broj izbjeglica pobjegao je u Sudan i smješten je u izbjegličkim kampovima.

Amnesty International potvrdio je informaciju o pokolju u gradu May Caderi u regiji Tigray na sjeveru Etiopije 9. studenoga gdje je “na stotine ljudi izbodeno do smrti”. Civilne žrtve su “nadničari koji ni na koji način nisu sudjelovali u vojnoj ofenzivi koja je u tijeku” u regiji Tigray, rekao je direktor Amnesty Internationala za istočnu i južnu Afriku Deprose Muchena.

Iako Amnesty International još nije utvrdio tko stoji iza tog napada, svjedoci govore o snagama odanim Narodnoj oslobodilačkoj fronti Tigraya (TPLF) koja upravlja tom regijom i sukobljava se s premijerom Abijem Ahmedom od njegova dolaska na vlast 2018. Abiy optužuje TPLF da je započeo sukob napadom na saveznu vojnu bazu, dok stanovnici Tigraya odgovaraju da su za vrijeme njegove dvogodišnje vladavine meta progona.

Nasilje je probudilo stare etničke trzavice u toj zemlji i dovelo u pitanje Abiyev kredibilitet. Najmlađi afrički vođa i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019. godine, 44-godišnji Abiy Ahmed, potječe iz najveće etničke skupine Oromo i nekoć se borio s Tigraycima protiv susjedne Eritreje.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
18:06 14.11.2020.

Nobelove nagrade za mir i književnost treba ukinuti jer su se posljednjih godina posvema iskompromitirale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije