Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odšteta Romima

Njima će isplatiti 4500 €, nama ni kune, a išli smo zajedno u razred

romi
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
1/4
17.03.2010.
u 13:48

Svi su znali za popis za Strasbourg te su se mogli upisati, tvrdi Ž. Balog iz Vijeća romske manjine Međimurja.

– Pozdravljamo presudu Suda za ljudska prava o segregaciji, ali napravljen je velik propust! Odštetu su trebala dobiti sva djeca koja su od 1996. do 2002. išla u školu, a ne samo ona koja je Željko Balog stavio na popis. I mojih dvoje djece bilo je segregirano u školi. Zar su oni manje vrijedni? – ljutio se danas Marijan Kalanjoš (42) iz romskog naselja Lončareva kraj Podturna.

>>Zbog diskriminacije Roma Hrvatska mora platiti 77.500 eura

Ni kune, a išli u isti razred

Presuda iz Strasbourga prema kojoj RH zbog diskriminacije i kršenja prava treba isplatiti po 4500 eura obiteljima 15 djece koja su polazila škole u Podturnu i Macincu razveselila je obitelji petero bivših učenika, no kod većine mještana izazvala je revolt.

– Moja kći Lana i sin Marijan išli su u isti razred s tih petero djece, ali njih Željko Balog, koji je u ime HHO-a skupljao potpise za tužbu, nije stavio na popis – smatra M. Kalanjoš. I Lana i Marijan, kojima je danas 19 i 20 godina, napustili su, kaže, školu u šestom razredu, i to zbog ponižavanja. Mještani kažu da je odštetu trebalo dobiti najmanje 30 djece. Željko Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije, kaže da su svi znali za popis i mogli su se javiti.

– Da se ovaj slučaj uopće dogodio, kriv je Vladin Ured za nacionalne manjine jer već 20 godina ignorira upozorenja i pozive da zajednički riješimo ovakve probleme – dodao je Balog. 
Ravnateljica OŠ Macinec Božena Dogša kaže da su neugodno iznenađeni.

– Podcjenjuje se naš trud i rad s djecom kojoj je hrvatski strani jezik. Ne znam kako nas se može prozivati za segregaciju kad smo romska škola! Od 242 učenika razredne nastave 207 je romske djece. Prije osam godina omjer je bio pola-pola – kaže B. Dogša.

Odbacilo ga društvo

Romi koji su dobili odštetu zadovoljni su presudom.

– Bilo mi je teško, bio sam tužan što sam bio samo s Romima u razredu. Osjećao sam da me društvo odbacilo – rekao je 21-godišnji Gordan Oršuš jučer na konferenciji za novinare u Centru za ljudska prava u Zagrebu. Osim njega govorili su i odvjetnica Lydia Gall i Džavit Beriša iz Europskoga centra za prava Roma te Lovorka Kušan, odvjetnica koja je zastupala romske obitelji:

– EU će razmatrati mjere i odnose Hrvatske prema Romima te će po tim kriterijima, uz ostalo, odlučivati je li spremna za ulazak u EU – rekla je L. Gall.

Komentara 27

LO
lojzek
08:18 18.03.2010.

vrijeme da ti isti cigani počnu i odrađivati dug društvu koje ih hrani i oblači.neka konačno počnu raditi,plačati sve ono što i mi obični smrtnici plačamo. i naravno neka nauče govoriti i pisati HRVATSKI, pa neka onda probaju svu realnost života u HRVATSKOJ.

Avatar Juki
Juki
15:28 17.03.2010.

Do sada, skupljao sam boce i davao Romima-od sada neka vam im EU sakuplja!! Moje više vidli nebute!

OB
-obrisani-
15:00 17.03.2010.

svi smo se mi mogli rodit kao romi,a šta onda,ljudi dajte malo smirite tenzije i hrabrost preko portala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije