Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTREBNE gospodarske mjere

Njemačku očekuju veliki troškovi i gubitak više od milijun radnih mjesta

Angela Merkel
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
1/5
23.03.2020.
u 12:06

Vlada planira dopunski proračun za ovu godinu 'težak' 156 milijardi eura

Koronavirus bi Njemačku mogao stajati više od milijun radnih mjesta i više od 500 milijardi eura, procijenio je u ponedjeljak ekonomski institut ifo.

"Troškovi će vjerojatno premašiti sve što smo u Njemačkoj u proteklim desetljećima vidjeli kada su u pitanju ekonomske krize i prirodne katastrofe", rekao je predsjednik muenchenskog instituta ifo Clemens Fuest.

"Ovisno o scenariju, gospodarske aktivnosti mogle bi se smanjiti u rasponu od 7,2 do 20,6 postotnih bodova. To odgovara troškovima između 255 i 729 milijardi eura", dodao je Fuest.

"Ogromni potresi" očekuju se i na tržištu rada, naglasio je čelnik ifo-a.

Posao bi po procjenama ifoa moglo izgubiti do 1,8 milijuna radnika koji plaćaju doprinose, a više od šest milijuna ljudi moglo bi raditi skraćeno.

"Zato gotovo nijedan iznos nije previše velik da bismo ga izdvojili za mjere očuvanja zdravlja", upozorio je Fuest.

Očekuje se da će njemačka vlada danas usvojiti opsežne gospodarske mjere, uključujući značajnu zaštitu za tvrtke, radnike i klinike.

Stanari bi trebali biti zaštićeni od deložacija ako zbog krize zapadnu u financijske teškoće.

Parlament bi mogao po ubrzanoj proceduri usvojiti mjere već u petak.

Vlada planira dopunski proračun za ovu godinu 'težak' 156 milijardi eura.

Očekuje se da će sjednicu voditi vicekancelar Olaf Scholz. Kancelarka Angela Merkel u kućnoj je karanteni zbog kontakta s liječnikom za kojeg je test pokazao da je pozitivan na koronavirus.

Merkel će sudjelovati na sjednici putem telefonske veze, kazao je u ponedjeljak vladin glasnogovornik.

VIDEO Specijal - 20 novosti o koronavirusu

Ključne riječi

Komentara 6

SI
sisavac
12:22 23.03.2020.

ionak je germanija počela kašljati i prije korone. ovo je samo ubrzalo rušenje ovog modela, kojeg je sad već zaboravljeni schroeder uspostavio početkom 200-ih, srezavši sindikate i radnička prava, uveo i olakšao zapošljavanje na par sati dnevno, što je proizvodnu ekonomiju kao što je njemačka ojačalo, učinilo elastičnom na krize koje se periodički pojavljuju. ali merkelica, koja je naslijedila nabildani auto sa puno benzina, nije održavala stroj, već je samo vozila, i sad ima problema. generalka košta, a za to vrijeme se ne možeš voziti, a nakon generalke to nikad nije onaj stroj otprije. sva ta silna socijalna prava kojim je njemačka privlačila milijune migranata će u ovoj krizi nestati, i njemačku 'prirodno' očistiti od nametnika. nek se naši gastarbajteri samo prisjete 'prava' koja imaju u toj slobodnoj njemačkoj... sve je privremeno, ak nemaš novca, neće te socijala vječno hraniti, ideš ti van. gubitak milijuna radnih mjesta je nešto što naše ljude straši. nijemce ne, oni i dalje su ubermensch nacija, oni će i dalje za nižeplaćene poslove angažirati sirotinju, al ovaj put za malo novca.

AA
aabbcc
11:03 24.03.2020.

Ova baba je Njemcima najveci pojedinacni trosak mogli bi nahraniti više od milijun radnika za te pare.

XA
xaron
16:05 23.03.2020.

@barbasmora...Vaši imigranti u D sigurno neče izgubiti posao jer ga nikad nisu ni imali otkad su došli i velikom talasu. Naši neče izgubiti posao jer su tamo od Titinog doba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije