Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'HH 1933'

Njemačkoj nije do šale: Zbogom registracijama koje aludiraju na pozdrav Heil Hitler

Ilustracija
Foto: Daniel Schäfer/DPA/PIXSELL
15.11.2019.
u 14:31

Kombinacija slova i brojki je, na temelju općeg poznavanja povijesti, pogodna za povezivanje s nacionalsocijalističkim režimom, što se kosi sa zakonom o zabrani kršenja pravila morala i običaja

Viši upravni sud u Muensteru zabranio je upotrebu automobilskih registarskih pločica s oznakom „HH 1933“ zbog toga što previše asocira na razdoblje nacionalsocijalizma i dolaska Hitlera na vlast te se time kosi s pravilima poštivanja morala i običaja, priopćeno je u petak.

„Kombinacija slova i brojki je, na temelju općeg poznavanja povijesti, pogodna za povezivanje s nacionalsocijalističkim režimom, što se kosi sa zakonom o zabrani kršenja pravila morala i običaja“, stoji u obrazloženju Višeg upravnog suda u zapadnonjemačkom Muensteru.

„HH 1933“ asocira na nacionalsocijalistički pozdrav „Heil Hitler“, a 1933. je godina kada je Hitler na čelu nacionalsocijalista prigrabio vlast u Njemačkoj.

Viši upravni sud time je odbacio tužbu muškarca iz zapadnonjemačkog Viersena, u blizini granice s Nizozemskom, kojemu je nadležna gradska služba prvo dala odobrenje za spomenute pločice, ali ih je nakon pritužbe jednog građanina povukla.

Vlasnik se potom obratio sudu u Düsseldorfu, koji je odbio njegov zahtjev, zbog čega se potom obratio višem sudu u Muensteru, koji je potvrdio odluku nižeg suda. 

Uzdizanje i odobravanje razdoblja nacionalsocijalizma u Njemačkoj je zabranjeno Zakonom o širenju nacionalne i rasne mržnje, a za nepoštivanje zakona su predviđene kazne od tri mjeseca do pet godina zatvora.

Komentara 12

MP
miroslav.petkovic.7564
14:40 15.11.2019.

Njemacka je platila visoku cjenu sa tim pozdravima. Pod tim pozdravom poginulo je sezdeset miliona ljudi. Zivio sam masu godina u Njemackoj i znam kakoje. Ako bi tako pozdravio mislio bi dasi lud i zovu ti policiju.Vode te odmah nema nisam znao uci.

OO
oo8787
14:59 15.11.2019.

Kako je krenulo za koju godinu u Njemačkoj će se jesti sa rukama s obzirom da je Hitler koristio pribor za jelo.

LA
lazovcino
22:56 15.11.2019.

Njemci shvacaju zlo koje su napravili , a u hrvatskoj se to isto zlo velica i uzdize.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije