Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plaća do 5500 eura

Njemačkoj nedostaje obrtnika: trebaju im limari, vodoinstalateri...

Radnik
Foto: Frank May/DPA/PIXSELL
25.06.2018.
u 19:52

„Svake godine nam nedostaje 15 do 20 tisuća naučnika“, rekao je Hans Peter Wollseifer, predsjednik udruge njemačkih obrtnika

Njemački građani zbog nedostatka obrtnika već sad u prosjeku čekaju preko deset tjedana na obavljanje neke obrtničke usluge a situacija bi se u bliskoj budućnosti mogla pogoršati, rekla je udruga njemačkih obrtnika u ponedjeljak.

„Narudžbi trenutno ima toliko da su obrtnici prisiljeni odbijati sve nove narudžbe ako ne dolaze od stalnih mušterija“, kaže u razgovoru za izdanje Medijske grupe Funke Hans Peter Wollseifer, predsjednik udruge njemačkih obrtnika.

On je ukazao na to da se godinama premalo mladih odlučivalo za izobrazbu u nekom klasičnom obrtničko-uslužnom zanimanju poput vodoinstalatera, soboslikara ili parketara tako da je nastao akutni problem s manjkom stručnjaka.

„Svake godine nam nedostaje 15 do 20 tisuća naučnika“, rekao je Wollseifer. Problem bi se mogao dodatno pogoršati u nastupajućem razdoblju kada se očekuje velika smjena generacija u njemačkim obrtničkim radionicama.

„Mnogi obrtnici sljedećih godina odlaze u mirovinu i strahujemo da velik broj obrtničkih radionica neće imati tko preuzeti“, objašnjava Wollseifer.

„Trenutno najviše nedostaje limara, vodoinstalatera, montera centralnog grijanja“, kaže Wollseifer koji upozorava i na relativno visoka primanja u obrtničkom sektoru.

„Majstor u vodećoj funkciji može mjesečno zaraditi od 3.500 do 5.500 eura bruto“, napominje predsjednik njemačke udruge obrtnika.

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu - čak 4 iz jedne države:

Radnik
1/11
Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
20:13 25.06.2018.

Novinara im nikada ne manjka ?

KR
Krotila
20:53 25.06.2018.

pa vi doslovce vrbUjete ljude da odlaze van,po čijoj direktivi?.

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
20:16 25.06.2018.

Za svakog limara ili vodoinstalatera koji ode u Njemacku sa Balkana, Njemacka ce u tu zemlju poslati 5 Arapa. .Onda ce narediti jednoj balkanskoj vladi koja je clanica EU da ne pusta novopridosle u Njemacku, nego da ih drze na svojoj granici tj na svom pragu..A ovi ce da se ulizu Angeli poslati policiju na granicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije