Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Berlin

Njemački zastupnici o hrvatskima: Umjesto predsjedanja EU-om, zanimala su ih samo prava Hrvata u BiH

Christian Wirth
Foto: Fabian Sommer/DPA/PIXSELL
1/2
24.10.2019.
u 20:15

Prije mjesec dana hrvatski se premijer Andrej Plenković susreo sa šefom Europskog vijeća Donaldom Tuskom te otkrio "četiri bloka naših prioriteta", no nije spomenuo Bosnu i Hercegovinu

Njemačka preuzima predsjedanje Europskom unijom u drugoj polovici 2020., neposredno nakon Hrvatske. U rujnu je izaslanstvo njemačkih parlamentaraca Sjeverni Jadran koje radi na odnosima Berlina sa Slovenijom i Hrvatskom stiglo na razgovor u Zagreb. Kako su to opisali u četvrtak hrvatskim novinarima u glavnom gradu Njemačke, umjesto razgovora o predsjedanju Europskom unijom, što je goruće pitanje u Bruxellesu, hrvatske je zastupnike mnogo više zanimao razgovor o pravima Hrvata u susjednoj Bosni i Hercegovini.

- Kad smo razgovarali s parlamentarcima i vladinim dužnosnicima, gotovo su svi govorili da bi problem Hrvata u BiH trebao biti riješen na neki način u vrijeme hrvatskog predsjednja Unijom. Nismo očekivali da će to biti jedan od ciljeva Hrvatske prilikom predsjedanja EU, a bila je dominantna tema tijekom naših sastanaka. Prilikom razgovora s nekim, to bi potrošilo oko tri četvrtine vremena – rekao je njemački parlamentarac Christian Wirth iz krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) koji je zatim govorio i o problemu prevelikog utjecaja Hrvatske u gospodarstvu što su čuli od mnogih njemačkih poduzetnika.

- Nismo očekivali da dio hrvatskih parlamentaraca iz grupe njemačko-hrvatskog prijateljstva živi u BiH – rekla je Marie-Luise Dött parlamentarka vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU). Podsjetimo, predsjednik te grupe u saboru dugogodišnji je visokopozicionirani član obaju HDZ-a u BiH Božo Ljubić.

 - Isto je tako mnogo ljudi rođeno u Bosni i Hercegovini, ima mnogo veza s tom zemljom pa pokušavaju utjecati na budućnost odnosa između dvije zemlje što je razumljivo – nastavila je političarka CDU-a koja je Hrvate u BiH usporedila s odnosima danske manjine u Njemačkoj.

Osim o ovoj temi, kako stoji u priopćenju Hrvatskog sabora, govorili su o odnosima Hrvatske i Njemačke, akcijskom planu koji su dvije zemlje potpisale te, kako piše, potrebama daljnjeg jačanja demokratskih procesa  u zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU-u hrvatskoga istočnog susjedstva. Bosna i Hercegovina u priopćenju nije spomenuta, a iznenadila je i njemačke zastupnike.

Prije mjesec dana hrvatski se premijer Andrej Plenković susreo sa šefom Europskog vijeća Donaldom Tuskom te se osvrnuo na hrvatske prioritete predsjedanja Unijom.

- Pojasnio sam četiri bloka naših prioriteta – prvi dio koji se odnosi na gospodarski rast, unutarnje tržište, koheziju i klimatske promjene, drugi koji se odnosi na sve teme vezane na jučerašnji forum Azije i Europe, a to je povezivost; treći blok se odnosi na unutarnju i vanjsku sigurnost, a četvrti blok je jačanje globalne uloge Europske unije. Svi ti prioriteti dobro su prihvaćeni od svih naših sugovornika – rekao je Plenković. Ni on nije spomenuo Bosnu i Hercegovinu ili Hrvate koji žive u toj zemlji.

Komentara 66

ZA
zubalo_ankica
21:40 24.10.2019.

Sigurna sam da nas premijer najbolje zna stanje u drzavi i koji bi nam trebali biti prioritetni ciljevi

ŽM
željo_moja
21:52 24.10.2019.

Mislim da to što prava hrvata u BIH nisu navedena unutar te 4 točke ne znači da se ti ciljevi barem indirektno ne odnose i na njih. Od muhe se radi slona

MA
Mario
22:36 24.10.2019.

A najbolje da se naši HDZ-ovci kandidiraju u Bosni pa neka ih oni tamo i plaćaju da vode njihovu politiku, a ne da plaću dobivaju u Hrvatskoj a politiku vode za BiH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije