Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEKUJE SE VELIKO POSKUPLJENJE

Njemački Ustavni sud: Berlin nije smio zamrznuti cijene stanarina

Berlin
Foto: Wolfram Steinberg/DPA/PIXSELL
1/2
16.04.2021.
u 15:47

Strahuje se da će neki stanari sada morati vlasnicima stanova nadoknaditi razliku

Njemački Ustavni sud srušio je jučer kontroverznu politiku berlinske vlade koja je prošle godine zamrznula cijene stanarina u gradu. Sud je odlučio da grad ne može donijeti ovakav zakon zato što je savezna vlada već regulirala pitanje stanarina.

Berlinska je lijeva vlada lani zamrznula stanarine da bi učinila život u Berlinu podnošljivijim. Tamošnji građani godinama su se žalili na rastuće stanarine. Cijene najma vlada je snizila u dvije faze: najprije ih je zamrznula u veljači 2020. za sve stanove koji su sagrađeni prije 2014., što se odnosi na 90 posto stanova u gradu. Zatim je u studenome još snizila mnoge stanarine koje su prelazile nove propisane maksimume.

Stanarine su zaista pale, 11%, no stručnjaci su nedavno pokazali da je politika pospješila nestašicu stanova koja je i kriva za rast stanarina: prema analizi Njemačkoga ekonomskog instituta (DIW), broj oglasa za iznajmljivanje stanova pao je u Berlinu za više od polovice. S druge strane, stanarine u novim stanovima porasle su, kao i stanarine u okolnim gradovima i mjestima.

Nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda, očekuje se ne samo da će stanarine u gradu snažno porasti nego i da će neki stanari morati vlasnicima stanova nadoknaditi i razliku za sve mjesece kad su plaćali sniženu stanarinu. Kritičari berlinskih vlasti naglašavaju da je vlada napravila mnogo više štete nego koristi

 

 

>> Pogledajte i ovaj video: Može li se u Zagrebu živjeti od 5000 kuna plaće?

Ključne riječi

Komentara 6

BR
Branitelj2020
15:27 17.04.2021.

Znači komentar mi je obrisan u kojem sam napisao da VL nije niti jedno slovo objavio o presudi ovoga istog njemačkog ustavnog suda od 26.03.2021 kojom je njemačkom predsjedniku zabranio da popiše zakon o budžetu EU i tako blokirao silne milijarde eura koje nam Plenković lažno obečava. Brisanjem toga komentar VL samo potvrđuje da je običan Plenkovićev sluga i da u VL nema ništa od nezavisnog novinarstva. Sramota.

AA
aabbcc
11:58 17.04.2021.

Taman primili milijun migranata da mogu nabiti cijene stanarina i gdje sad da zabrane gazdama da deru sirotinju a i drzavu.

SI
sisavac
06:32 17.04.2021.

A nisu čuli za naš model stanarskog prava?! 70 godina živiš u tuđoj imovini, a da vlasniku ne plaćaš ništa. I još od države tražiš da ti nađe solidan stan, besplatan, kako bi mogao napustiti ovaj stari... Umjesto da se dalo rok od godinu dana za sređivanje odnosa, nakon toga ideš van. Beskućnik? U 50 godina nisi privrijedio 10 kvadrata? Da, na ulicu s takvim zakržljalima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije