Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEUTSCHE BAHN

Njemački sud prelomio: Od 2023. više nema 'dame i gospodo' jer to diskriminira rodno neutralne osobe

Public transport operators offer special nine-euro-ticket to be used nationwide for a month
Annegret Hilse/REUTERS
23.06.2022.
u 16:04

Sud je presudio da će se željeznička tvrtka od 1. siječnja 2023. morati suzdržati od “diskriminacije tužitelja nebinarnog spola zahtijevajući da se pri korištenju ponuda tvrtke oslovljava s g. ili gospođo”.

Viši zemaljski sud u Frankfurtu obvezuje Njemačku željeznicu (Deutsche Bahn) da osigura da se kupcima obraća na rodno neutralan način pri online rezervaciji karata od siječnja 2023. Na to se požalila osoba koja se izjasnila da je rodno neutralna, odnosno da nije ni žensko ni muško, javlja Fenix Magazin.de

Sud je presudio da će se željeznička tvrtka od 1. siječnja 2023. morati suzdržati od “diskriminacije tužitelja nebinarnog spola zahtijevajući da se pri korištenju ponuda tvrtke oslovljava s g. ili gospođo”.

Konkretan slučaj se odnosio na rezervaciju karte preko Deutsche Bahna od Berlina do Braunschweiga putem interneta. I prilikom registracije i prilikom kupnje, bio je izbor samo “gospodin” ili “gospođa.” Bez tog odabira kupnja karte nije bila moguća. Osoba nebinarnog spola oslovljena sa “gospodine” je naknadno podnijela pritužbu zbog diskriminacije. Zemaljski sud u Frankfurtu je prvostupanjski prihvatio sadržaj tužbe, ali je odbio naknadu.

Prema odluci, individualna komunikacija s tužiteljem mora se odmah promijeniti. Viši zemaljski sud tužitelju je dosudio i odštetu od 1.000 eura. Sud je obrazložio da je zbog povrede zabrane diskriminacije tužitelj pretrpio nematerijalnu štetu.

Osoba “pripisivanje muškosti” od strane optuženika doživljava kao napad na sebe, što dovodi do značajnog psihičkog stresa.

Budući da sustav online rezervacija nije namijenjen samo podnositelju žalbe, željeznice ga sada moraju promijeniti, objasnila je glasnogovornica Višeg zemaljskog suda (OLG). Budući da je potrebna tehnička prenamjena, Deutsche Bahnu je dat rok do kraja godine. Presuda Višeg zemaljskog suda nije pobijana.

Ravnateljica Ureda za provedbu jednakog postupanja Vera Egenberger komentirala je presudu OLG-a: „Činjenica da sud sada priznaje odštetu je logična i nadamo se da će DB neće čekati kraj 2023. da uredi svoju web stranicu, ali od Suda se sada to zahtijeva najkasnije do 1. siječnja 2023., inače postoji opasnost od visoke novčane kazne.”

Ključne riječi

Komentara 22

MA
Makbe
16:20 23.06.2022.

Svijet juri u propast!

ŠA
Šaraf
18:36 23.06.2022.

Kako je krenulo uskoro če se zabraniti spominjanje boga ?

RE
realisticki
18:32 23.06.2022.

Njemačka koja je bila uzor u Europi i svijetu po poštovanju pri obračanju drugoj osobi. Sada je na putu da postane postane vodeća sila u ukidanju oslovljavanja drugih osoba sa poštovanjem. “gospodine” ili “gospođao.” Takvi slučajevi opravdano pridonose da normalnini ljudi vide opasnost u pride paradama i negativnim društvenim promjenama koje takve aktivnost donose.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije