Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemački 'ONO i DSZ'

'Pripremite hranu i vodu za deset dana i čekajte novačenja'

njemačka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
22.08.2016.
u 22:00

Nova njemačka strategija Civilne zaštite, prva nakon 1989., predviđa cijeli niz mjera kako preživjeti i oduprijeti se velikom napadu

Njemačka će vlada zahtijevati od građana da stvore zalihe hrane i vode za najmanje 10 dana i tako se pripreme za moguće izvanredno stanje. To je možda najzvučniji podatak nove strategije Civilne zaštite, no u 69 stranica plana o kojem bi tamošnja vlada trebala raspravaljati sutra, pojavljuje se jedna šokantnija mjera: ona predviđa čak i moguće obvezno novačenje.

Građani podržavaju vojsku

Podatak da je Njemačka uopće krenula u izradu strategije zaštite od opasnosti, i to prije dvije godine, kad su parlamentarni odbori počeli rad na njoj, govori da ta država postaje itekako svjesna svog promijenjenog statusa u Europi i svijetu te da se priprema i za aktivniju ulogu na međunarodnoj sceni, unutar EU, ali i NATO-a. Situaciju u Njemačkoj su u posljednje dvije godine dodatno zaoštrili imigrantska kriza te posebice teroristički napadi i stalna prijetnja sigurnosti građana. Posljednja takva strategija usvojena je potkraj hladnoga rata, u siječnju 1998. godine.

Konvencionalni napad na Njemačku nije izgledan, kaže se u strategiji, no kao mjera opreza građani se trebaju primjereno pripremiti za događaje koji ugrožavaju život i koji se ne mogu kategorički eliminirati, piše u strategiji, u koju je uvid imao list Frankfurter Allgemaine Zeitung.

Uz hranu i vodu, a procjenjuje se da jednoj osobi dnevno trebaju dvije litre, građani bi trebali pripremiti zalihu novca i lijekova, što bi im omogućilo da dočekaju pomoć vlade.

Zaštititi vladu

Građani su ključni u stvaranju infrastrukture koja bi podržavala vojne postrojbe i postrojbe za hitne intervencije, kaže se. Drugi je prioritet ojačavanje građevina odnosno korištenje novih, inovativnih materijala koji bi ih učinili otpornijima, a koji se već sad koriste na važnim objektima u Afganistanu, te povećanje kapaciteta u zdravstvenom sustavu. Treba uvesti sustav uzbunjivanja i vratiti se na sirene, no komunikacija se prvenstveno oslanja na nove tehnologije.

Već postoji besplatna aplikacija za telefone nazvana Nina koja u realnom vremenu javlja podatke o opasnostima, od pucnjava do prirodnih nepogoda.

Funkcioniranje vlade i zaštita vladinih tijela također je edan od prioriteta, kaže se u dokumentu, te se predlaže da se olakša predavanje ovlasti s jednog na drugo tijelo. Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière odbio je komentirati navode iz strategije.

>> Njemačka objavila mjere protiv terorista: Učinit ćemo sve što je moguće

Komentara 27

DU
Deleted user
22:44 22.08.2016.

Sve mi to znamo. Dok su nam komšije izabrale "lidere" iz Miloševićevog vremena, svemu se možemo nadati.

TH
than
00:06 23.08.2016.

Nemamo mi ovih briga, mada je normalno imati zalihe za 10tak dana.... Njemacka ima veliki problem islamista. Ako se svi dignu ide malo veci problem. Koji nece sigurno proci za 10 dana...

PA
paloma
23:25 22.08.2016.

Svi cemo se iz Njemacke vratit' doma i otic' na jedan od otoka. Opasat se zidinama i napravit novi Dubrovnik pa ce turisti za 500 godina imat sta gledat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije