Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA NA KRITIKE

Berlin oštro odgovorio Macronu: 'Pogrešno bi bilo potkopati NATO'

Heiko Maas
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
10.11.2019.
u 13:13

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u petak kako je Macron pretjerano reagirao.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u nedjelju je upozorio na potkopavanje NATO saveza u dosad najoštrijem odgovoru Berlina na kritike francuskog predsjednika Emmanuela Macrona upućene toj organizaciji. 

Macron je ovog tjedna rekao za Economist da je NATO u stanju "moždane smrti" navodeći nedostatak koordinacije i nepredvidljivost Amerike pod vodstvom predsjednika Donalda Trumpa. Također je izrazio sumnju u sigurnosno načelo saveza po kojemu će se napad na jednog saveznika tretirati kao napad na sve saveznike. 

"Pogrešno bi bilo potkopati NATO. Bez SAD-a se ni Njemačka ni Europa ne bi mogle učinkovito zaštititi", napisao je Maas u kolumni koju je online objavio Der Spiegel. 

Maas podržava Macronov poziv na jačanje europskih obrambenih kapaciteta. "Zato zajedno s Francuskom naporno radimo na izgradnji Europe koja puno bliže surađuje u sigurnosnoj politici", napisao je Maas. 

No, upozorio je da se EU i NATO ne smiju okrenuti jedni protiv drugih. 

"Da, trebamo snažnu i suverenu Europu, ali trebamo je u snažnom NATO-u", kaže Maas. 

Pozvao je na stvaranje Europskog sigurnosnog vijeća u kojoj bi Velika Britanija također trebala biti članica bez obzira na planirani pa odgođeni izlazak iz Europske unije. 

Kaže da radi na toj ideji s francuskim kolegom Jean Yves Le Drianom i najavio da će Njemačka predstaviti okvir vijeća tijekom predsjedanja Vijećem EU-a u drugoj polovici 2020. 

Francuska tradicionalno ima podvojenu ulogu u NATO-u i nije sudjelovala u strateškom vojnom planiranju od 1966. do 2009. iako je bila među osnivačicama Sjevernoatlanskog saveza. Ipak, Macronovi komentari samo mjesec dana prije samita NATO-a u Londonu 4. prosinca nisu bili očekivani. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u petak kako je Macron pretjerano reagirao

"Francuski predsjednik je izabrao drastične riječi kako bi izrazio svoje mišljenje. Ja ne vidim na taj način stanje suradnje u NATO-u", rekla je Merkel na konferenciji za medije u Berlinu uz glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga. 

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Mentat
Mentat
13:53 10.11.2019.

Šta sad Francuzi hoće. Vide da ne mogu biti ekonomska sila pored Njemačke, pa bi htjeli biti vojna sila? Hajte kvragu, upropastili ste vlastitu državu svojim sekularizmom, uskoro ćete biti "Alah Uekber" država. Treba vam oduzeti i to oružje što sad imate, osobito nuklearke!

ZI
zimerman
20:30 10.11.2019.

Problem u NATO je što samo 5 država plaća, zato je Trump Angeli Marke stavio pod nos racune koji decenijama nisu plaćeni. Ako ne funkcionira kako treba neka se raspadne

BA
Badbit
14:03 10.11.2019.

Francuska ima oko 300 hidrogenskih bombi , ima nuklearnu podmornicu i respektabilna je vojna sila.Poznato je kad su u napadu na Irak saveznici tražili da se povuku i uspore jer su u jednome danu prešli 8o km terena.Francuska sama može razbiti bilo koju državu koja joj prijeti . Njemačka ima da sluša jer je gubitnica u ww2 i nema armiju..Njemci su prije dvije godine imali vojnu vježbu sa drvenim puškama , sve ulažu u ekonomiju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije