Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVIJE FAZE PLANA

Njemački ministar: Mrežu superbrzih vlakova među europskim gradovima možemo imati do 2025.

A Deutsche Bahn ICE3 high speed train at the Euro Star terminal at St Pancras.
Foto: Paul Rogers/News Syndication/PIXSELL/NI Syndication/PIXSELL
22.09.2020.
u 12:41

„Mreža superbrzih i noćnih vlakova mogla bi biti uspostavljena do 2025. Ne smijemo gubti vrijeme", naglasio je njemački ministar

Njemački ministar prometa Andreas Scheuer predstavio je u Berlinu plan o mreži superbrzih željezničkih linija među europskim gradovima, čiju bi uspostavu financijski trebala poduprijeti i Europska unija. Scheuer bi zapravo oživio "Trans-Europ-Express", predlažući da se kombinacijom superbrzih i noćnih vlakova ponovo otvori željeznička veza među velikim gradovima u zapadnoj Europi, zatvorena 1987. godine, piše Die Zeit.

U prvoj fazi „Trans-Europ-Express“ (TEE) povezao bi Berlin i Barcelonu preko Lyona, uz predviđeno trajanje putovanja od 13 sati. Mreža bi uključivala i izravne veze između Amsterdama i Rima, te između Pariza i Varšave. Prva faza plana ne bi zahtijevala značajna poboljšanja infrastrukture.

Druga faza povezala bi južnu Njemačku s odredištima u istočnoj i južnoj Europi i sa skandinavskim gradovima, a uključivala bi dovršetak velikih željezničkih projekata, kazao je njemački ministar. Naveo je primjere projekta gradnje željezničkog čvorišta Stuttgart 21, gradnju tunela ispod Baltičkog mora koji bi povezao Njemačku i Dansku i tunela Brenner Base u Alpama, na granici Austrije i Italije.

„Naš koncept predstavljat će osnovu na kojoj će tvrtke s brzim i noćnim vlakovima moći uspostaviti atraktivne veze“, rekao je Scheuer prije razgovora s europskim kolegama o novom planu.

Mreža bi trebala biti uspostavljena do 2025. godine a njemački ministar predlaže Europskoj uniji da kreira programe za finaciranje kako bi željezničkim kompanijama olakšala ulaganja i nabavu.

„Mreža superbrzih i noćnih vlakova mogla bi biti uspostavljena do 2025. Ne smijemo gubti vrijeme", naglasio je njemački ministar.

Plan o izravnim željezničkim vezama među europskim metropolama njemački je ministar skicirao u lipnju, prije početka njemačkog predsjedanja EU-om, a cilj mu je da zemlje članice objave zajedničko priopćenje o planu do kraja godine.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
15:08 22.09.2020.

Sve to stoji, a di smo mi Rvatine tu? Neće li opet neki Balkan expres bez voznog reda i nadalje biti naša opcija. Do kada?

DU
Deleted user
13:03 22.09.2020.

Odlična ideja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije