Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆ RAT?

Njemački mediji: U Sredozemnom moru uskoro bi se moglo pucati

Turkey And US Conduct Joint Naval Drills - Mediterranean Sea
Foto: ABACA/ABACA/PIXSELL
1/2
31.08.2020.
u 15:35

Prijepor se zaoštrio otkako su u istočnom Sredozemnom moru lokalizirana nalazišta zemnog plina

Njemački mediji posljednjih dana raspisali su se o zaoštravanju sukoba između Turske i Grčke zbog plina. Naime, nakon što je Turska pokrenula potragu za nalazištima plina u istočnom Sredozemnom moru, na područjima za koja Cipar ili Grčka smatraju da oni imaju pravo na eksploataciju, te Grčka najavila proširenje svoga gospodarskog pojasa sa šest na 12 milja u Jonskom moru, turski dopredsjednik Fuat Oktay je to označio razlogom za rat, a turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Cavusoglu skrenuo pozornost na odgovarajuću odluku turskog parlamenta, prenosi DW.

„Već 1995. je turski parlament proširenje grčkih teritorijalnih voda u Egejskom moru označio razlogom za rat za Tursku. Ako bi se to dogodilo, Egejsko more bi, zbog brojnih grčkih otoka, postalo takorekuć grčko more. Ankara bi onda mogla započeti rat bez traženja novog odobrenja od parlamenta", napominje Berliner Zeitung.

„Prijepor se zaoštrio otkako su u istočnom Sredozemnom moru lokalizirana nalazišta zemnog plina i nakon što je Turska krajem 2019. s Libijom sklopila sporazum o razgraničenju područja koja im pripadaju u Sredozemnom moru, koji ne samo Grčka smatra ništavnim", podsjeća Frankfurter Allgemeine Zeitung te nastavlja: „Turska je u subotu demonstrativno započela vojnu vježbu u istočnom Sredozemnom moru", prenosi FAZ.

Süddetusche Zeitung donosi intervju s profesoricom za međunarodno pravo mora Nele Matz-Lück koja podsjeća da Turska nije nikad pristupila UN-ovoj konvenciji o pravu mora UNCLOS iz 1982. te zaključuje: „Pozicija Turske uopće nije tako loša kako se često prikazuje. Ali, ona je slabija nego pozicija Grčke. Možda Ankara sad provocira u nadi da će se Atena na kraju upustiti u zajedničko korištenje resursa. To bi za Tursku moglo biti korisno. A to bi ujedno bila mogućnost da se sadašnju pat-poziciju mirno svlada", smatra profesorica Nele Matz-Lück iz Kiela.

Iste novine donose i komentar pod naslovom „Slijepa solidarnost" u kojem autor Tomas Avenarius kritizira držanje Europske unije: „Sukob oko nalazišta plina u Sredozemnom moru ne podgrijava samo Turska. Grčka kod određivanja svojih granica na moru provodi politiku maksimalizma, koja nema pokriće u međunarodnom pravu. I Atena tamo šalje ratne brodove, održava vježbe svoje flote. Kao članica EU-a Grčka unatoč tomu može biti sigurna u 'potpunu solidarnost Njemačke i EU-a', kako je izjavio ministar vanjskih poslova Heiko Maas prilikom svoje bezuspješne posredničke misije. A kad francuski predsjednik Macron onda još igra ulogu nekog Napoleona 2.0, šalje ratne brodove i izjavi da Turci samo još razumiju 'jasan jezik', nitko se ne bi trebao čuditi ako se uskoro u Sredozemnom moru bude pucalo", upozorava Süddetusche Zeitung.

Ključne riječi

Komentara 24

LI
Lionking
16:40 31.08.2020.

Moderator - sta je to po tebi zabranjeno u mom komentaru sto pozivam EU da stane uz Grcku sa svojim oruzjem i zaustavi brkicu da glumi nekog drugog brkicu?

IK
ikbmibm
17:29 31.08.2020.

Erdoganu bi bilo bolje da trazi vodu a ne plin. Za dolazeće klimatske promjene.Turska nije mediteranska drzava.

DU
Deleted user
20:39 31.08.2020.

Koliko je poznato turska nema ni jednog saveznika ovo sa Rusima je samo iz nekog interesa ali rusima to nije dovoljno a sa Amerika ih ignorira a europskoj uniji su dosadili Izrael je blizu a jedva čekaju da ih izbombardiraju a i saudijska Arabija isto itd dakle nema nitko tko bi ih podržao u bilo čemu Erdogan si kopa jamu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije