Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brojke kvari hladan tuš

Njemački mediji: Eksplozija korone u Hrvatskoj! Staničić: Sigurni smo

Gradska svakodnevica na zadarskoj rivi
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/7
08.07.2020.
u 22:14

Najveći ovoljetni val iz Njemačke očekuje se za tri tjedna, jer se u dvije regije iz kojih dolazi najviše gostiju ide na godišnje odmore 25. srpnja

Istina o koroni u Hrvatskoj od početka je odlično poznata u europskim zemljama, zahvaljujući dobrim brojkama pokrenuo se i turizam, pa su naslovi u nekim njemačkim medijima od ponedjeljka bili poput hladnog tuša: “Korona u Hrvatskoj: Odjednom 232 posto više slučajeva!”, javio je Bild. Spiegel se pita: “Zašto pandemija toliko teško pogađa Balkan”, a na njemačkom RTL-u moglo se vidjeti: “Koronaalarm u Hrvatskoj: oštar porast stope zaraze!”

U prvom planu je bombastični postotak rasta broja oboljelih, koji u sjenu baca apsolutnu brojku i činjenicu da se i dalje radi o solidnoj epidemiološkoj situaciji. No telefoni su u njemačkim putničkim agencijama počeli odmah zvoniti. ’Vijesti’ da se u dojučerašnjoj oazi sigurnog odmora događa, kako su prenijeli njemački mediji, eksplozija koronavirusa, malo koga od potencijalnih hrvatskih gostiju ostavile su ravnodušnim.

– Primili smo desetke mailova uznemirenih putnika, 48 ih je odmah otkazalo putovanje u Hrvatsku, što je minus od sto gostiju. Jedna gošća nam je napisala da zadnjih dana čita strašne vijesti o rastu korone u Hrvatskoj i da to više nije sigurna zemlja. Sve ih danas nastojimo kontaktirati i pojasniti im pravo stanje – kaže Selimir Ognjenović iz njemačkog turoperatora specijaliziranog za Hrvatsku ID Riva tours, koji napominje da je sada ključno praktički na dnevnoj bazi biti u kontaktu s gostima koji su već bili u Hrvatskoj, te istodobno ‘bombardirati’ redakcije svim relevantnim informacijama.

Nacionalna turistička organizacija jučer je njemačkim medijima slala dopis s točnim informacijama u kojem se ističe da je Hrvatska i dalje među europskim zemljama s najmanje slučajeva COVID-19 na milijun stanovnika. Također, ažurirana je i sva online komunikacija s potencijalnim gostima, a u najčitanijim bavarskim novinama Münchner Merkur izaći će poseban prilog u cijelosti posvećen Hrvatskoj s pojašnjenjima u vezi s epidemiološkim stanjem, pripremljenosti turističkih smještajnih kapaciteta, aplikacijom Enter Croatia itd.

- U svakodnevnom smo kontaktu s brojnim medijima u inozemstvu, većina priloga je afirmativna, a na negativne brzo reagiramo. Hrvatska i dalje kotira kao sigurna i poželjna turistička destinacija, jedna smo od rijetkih zemalja na Mediteranu u kojoj se odvija turistički promet, a prema stanju bukinga i iskazanom interesu vrlo brzo će u našoj zemlji dnevno boraviti i 500.000 gostiju – kaže direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić i ističe da je u zemlji trenutačno 430.000 turista, od čega 373.000 stranih među kojima dominiraju upravo Nijemci.

Štoviše, otkriva Staničić, gostiju iz Njemačke u prvih sedam dana srpnja bilo je 85.000 i svega pet posto manje nego lani u istom razdoblju. Ostvarili su 561.000 noćenja, što je 90 posto lanjskog rezultata. Ponajveći ovoljetni val dolazaka iz te zemlje očekuje se, inače, za tri tjedna budući da se u dvije regije koje nam daju ponajviše njemačkih gostiju masovno kreće na godišnje odmore 25. srpnja. 

Komentara 15

DU
Deleted user
23:04 08.07.2020.

Niti Nijemacka a niti Austrija ne zeli da njihovi ljudi dolaze u Hrvatsku. Sve ce uciniti samo da ono ne dodju k nama. SVE. Nece uspjeti mi smo najljepsa zemlja i nama nemoze nitko odoljeti. A kamoli COVID-19 sprijeciti.

ST
stefj
02:18 09.07.2020.

Ajd, ovaj članak koji će izaći u novinama je napokon da TZ nešto radi. Koliko će to smiriti situaciju, tko zna. Sada je to doslovce borba za svakog turista... Koja promjena od prije, kada je sve skoro pa padalo s neba... No i opet je izostala prevencija, trebalo je djelovati prije nego su izašli članci. Imamo visoki porast oboljelih, apsolutne brojke su i dalje male, ali kako smo prije bili skoro na nuli postotno to izgleda strašno... Koliko sam gledao, ovisi koji parametri se uzmu, i dalje smo među najboljim zemljama u Europi, samo su Slovačka i Latvija nešto bolje, dok Njemačka ima dosta lošije brojke...

RE
reborn
09:56 09.07.2020.

Eksplozija korone vlada u Njemačkoj, što jasno pokazuje broj zaraženih na 100.000 stanovnika. Njemcima je Hrvatska sigurno utočište kamo mogu pobjeći od svojih domaćih problema sa pandemijom. Kada/ako Hrvatska dosegne statističke brojke iz Njemačke, onda neka njihovi novinari pišu takve bombastične članke, a u međuvremenu neka se prisjete novinarske profesionalnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije