Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepouzdanom menadžeru Helmutu Kieneru banke su previše vjerovale

“Njemački Madoff” strpan iza rešetaka zbog prijevare

burza
Reuters/PIXSELL
02.11.2009.
u 19:50

Vodio je golemi fond rizičnoga kapitala i, umjesto da ulaže, kako su se dogovorili, kupovao je avione, helikoptere, vile...

Svijet međunarodnih financijaša, sada se s priličnom izvjesnošću može reći, pati od epidemije prijevara i pronevjera golemih količina novca, a posljednji u nizu zaraženih je Helmut Kiener. “Njemački Madoff”, tako su 50-godišnjaka prozvali mediji, od četvrtka je u pritvoru, na zahtjev tužiteljstva u Würzburgu, zbog sumnji da je dvije europske banke prevario za 280 milijuna dolara.

Namjestio si plaću i uživao
Priča o bajoslovnoj prijevari počinje 2005. kada je, kao menadžer hedge fonda (fonda rizičnoga kapitala) K1 Global Sub Trust, predložio Barclays Bank zajedničko ulaganje uz profit od 15 posto. Barclays Bank mu je povjerio 220 milijuna dolara, a Kiener je isposlovao i menadžersku godišnju plaću od 3,5 posto, odnosno 7,7 milijuna dolara, jer je obećao da će s vremenom vratiti iznos osam puta veći od uloženog.

To bi tako možda i bilo da se nije posumnjalo da je riječ o muljatoru koji je mrežom svojih tvrtki kćeri prikazivao znatno bolje stanje poslovanja nego što je to stvarno bio slučaj. Njegov fond rizičnog kapitala K1, registriran na britanskim Djevičanskim otocima, krovni je fond koji je prikupljao novac i ulagao ga u 73 hedge fonda na nižim razinama.

Kiener je tijekom 2007. i 2008. od francuskog BNP Paribas dobio još 60 milijuna dolara. No umjesto ulaganja u različite poslove, istražitelji su zaključili da je jedino što je Kiener činio uspješno bila kupnja dvaju putničkih aviona, helikoptera, superluksuzne vile na Floridi, golema zemljišta u zavičaju u Aschaffenburgu u Njemačkoj i slično.

Istrage na sve strane
Neki Kienerovi suradnici tvrdili su njemačkom Manager Magazinu da je K1 od ulagača prikupio čak 600 milijuna eura. Tužiteljstvo tvrdi da se Kiener uopće nije držao dogovora s bankama na koji će način ulagati novac te da je moguće da je dobar dio novca, koji nije utrošio na svoj superluksuzni životni stil, izgubljen.

Kiener je od 2005. na sličan način uzimao novac i iz nekih drugih banaka, a navodno je kao sredstvo osiguranja povrata, kad god je zatrebalo, prikazivao jedan od aviona. Usporedno je Bloomberg otkrio da je u međuvremenu na Floridi FBI uhitio Stefana Seussa, čovjeka bliskog Kienerovim poslovima, a sve u sklopu šire međunarodne kriminalističke istrage u čijem se središtu navodno nalazi – K1 Grupa.

U američkom dijelu istrage Bloomberg kao oštećene strane navodi JP Morgan&Chase te Société Générale, a neslužbeno se spominju brojke i do 400 milijuna dolara. Nakon izbijanja skandala, pokazalo se i to da su Kienerov K1 od 2001. proganjale njemačke financijske institucije, zbog čega u toj zemlji s njime nitko više nije htio surađivati.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Sidewinder
Sidewinder
20:39 02.11.2009.

Ajde can@milsuM, navali i prebroji mu krvna zrnca...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije