Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJETNIČKA SLOBODA?

Njemački AfD pod istragom zbog rasističkih bojanki

AFD
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
19.02.2020.
u 19:42

Lokalni ogranak AfD-a je upozorio da se radi o "napadu na umjetničke slobode". "Radi se o umjetničkom albumu koji sadrži satirične crteže o stanju zemlje", brane su u toj protumigrantskoj i protuislamskoj stranci.

Njemačka policija objavila je u srijedu da je pokrenula istragu protiv desničarskih političara koji su dijelili bojanke rasističkog sadržaja.

U njima su nacrtane naoružane osobe pod turskom zastavom i crnkinje čije su kose ukrašene kostima.

Bojanke su podijeljene na skupu ksenofobne stranke Alternative za Njemačku (AfD) u gradu Krefeld u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Album sadrži crteže za bojanje koji pokazuju naoružane osobe s tradicionalnim turskim kapama i s turskim zastavama u rukama.

Na drugom je tamnoputa žena, kose ukrašene kostima koja podsjeća na kolonijalnu zbirku slika stariju od sto godina.

Na sljedećem crtežu su potpuno pokrivene žene na bazenu uz poruku "Sve ćemo očistiti".

Regionalna policija je na Twitteru objavila da je pokrenuta istraga, a parlament svojom istragom želi utvrditi jesu li albumi financirani javnim novcem.

Lokalni ogranak AfD-a je upozorio da se radi o "napadu na umjetničke slobode". "Radi se o umjetničkom albumu koji sadrži satirične crteže o stanju zemlje", brane su u toj protumigrantskoj i protuislamskoj stranci.

Šef ogranka Markus Wagner nije krio zadovoljstvo: "Osvojili smo bodove. Umjetnost ne smije dolaziti samo s ljevice", rekao je.

AfD, osnovan 2013., naglavce je preokrenuo njemačku političku scenu, posebno u bivšoj istočnoj Njemačkoj. Prvi put je u nacionalni parlament ušao 2017. godine.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar WOP22
WOP22
19:59 19.02.2020.

kad se moraš opravdavati kad kažeš istinu njemačka je na rubu ponora uzalud im ti svi novci

BA
Barbasmora
19:50 19.02.2020.

A mi imamo thompsona....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije