Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA PROTIV ZARAZE

Njemačke tvrtke od sutra imaju novu obvezu prema svojim zaposlenicima, evo o čemu je riječ

Koronavirus u Njemačkoj
Foto: REUTERS
1/2
19.04.2021.
u 16:30

Tvrtke bi mogle biti kažnjene s kaznom od čak 30 000 eura ako ne ponude testove, no zaposlenici su ti koji će odlučiti hoće li ih koristiti.

Njemački poslodavci morat će od sutra zaposlenicima koji ne rade od kuće ponuditi besplatne setove za samotestiranje na Covid, piše Fenix-magazine. 

Poslodavci će morati isporučivati komplete za samotestiranje svim zaposlenicima koji moraju biti na svom radnom mjestu barem jednom tjedno. To će morati raditi zbog odredbe koju je donijela njemačka Vlada. 

Spomenuta odredba će se primijenjivati samo na one poslodavce čiji zaposlenici i dalje rade u tvrtki, a cilj je smanjenje rizika da asimptomatski zaposlenici zaraze svoje kolege.

Tvrtke bi mogle biti kažnjene s kaznom od čak 30 000 eura ako ne ponude testove, no zaposlenici su ti koji će odlučiti hoće li ih koristiti. 

Do odluke njemačke vlade je došlo nakon što je studija pokazala da velika većina njemačkih zaposlenika i dalje dolazi na svoje radno mjesto, iako oko 56 posto njih moglo raditi od kuće tijekom pandemije. Uz to nedavni izvještaji sugeriraju da neke tvrtke ne postavljaju osnovne higijenske mjere za zaposlenike, unatoč visokim brojkama novooboljelih. 

Potez njemačke vlade je na udaru kritika jer mnogi su stava kako će to izuzetno koštati tvrtke, a uz to postavlja se pitanje koliko mogu koristiti testovi čiji rezultati vrijedi samo jedan dan. No, pretpostavlja se kako će odluka dovesti do toga da će poslodavci dio svojeg zaposlenika poslati da rade od doma što će smanjiti socijalne kontakte. 

Ključne riječi

Komentara 12

ST
stefj
00:29 20.04.2021.

Njemačka je bila među prvima s nacional socijalizmom, ne vidim da se nešto bitno promijenilo...

DU
Deleted user
08:09 20.04.2021.

Sljedeće će im ponuditi cjepivo koje "neće" biti obvezno.Ali nemojte mene slušati.Ja sam poznati teoretičar zavjere 😂

VU
VučedolacHrvat
19:36 19.04.2021.

Covid fašizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije