Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu u skladu s ustavom

Njemačke tajne službe započinju nadzor nad dijelovima AfD-a

AFD
Foto: Reuters/Pixsell
16.01.2019.
u 11:37

Posebno će pod veću kontrolu doći desna struja u stranci koju predvodi nacionalist Björn Höcke te stranačka mladež Mlada alternativa

Njemačke tajne službe započinju s bližim obavještajnim nadzorom dijelova stranke desnice Alternativa za Njemačku (AfD), i to zbog mogućeg sukoba principa ekstremnijih dijelova stranka s njemačkim ustavom. Posebno će pod veću kontrolu doći desna struja u stranci koju predvodi nacionalist Björn Höcke te stranačka mladež Mlada alternativa (JA). Iako se stranka sastoji od više različitih ideoloških struja koje ne pripadaju sve ekstremizmu, njemačka tajna služba (BfV) smatra da su se dijelovi stranke previše približili krajnjoj desnici prema kojoj je Njemačka, zbog nacističke prošlosti, izrazito sumnjičava.

Thomas Haldenwang, šef BfV-a, kaže da je krilo Björna Höckea "prijetnja liberalno-demokratskim principima njemačkog ustava". Höckeova struja naziva se samo "Krilo", a Haldenwang dodaje da je stranačka mladež dokazala da je neprijateljska prema muslimanima te je pozivala da svi muškarci muslimani budu podvrgnuti policijskom satu. BfV sada ima pravo špijunirati Krilo i JA, uključujući i bliži nadzor tko su im članovi te traženje informacija o njima od strane drugih organizacija. S druge strane, nije im dopušteno prisluškivati pozive ili nadzirati njihovo korištenje interneta. Krilo je već neko vrijeme pod većom pažnjom tamošnje javnosti, i to zbog povezivanja Höckea s Identitetskim pokretom kojeg BfV nadzire zbog navodnih radikalnih antiislamskih stavova te onih o bjelačkom nacionalizmu. Isto je tako Björna Höcke proizveo negativne reakcije javnosti 2017. kada je rekao da je berlinsko memorijalno mjesto holokaustu zapravo "monument sramote".

- Ovu odluku smatramo pogrešnom - rekao je jedan od lidera AfD-a Alexander Gauland koji je optužio BfV za stvaranje specifične socijalne klime i nazvao je ovaj potez namjernim pokušajem nanošenja štete stranci. Usput su u AfD-u problematizirali ovu odluku njemačkih tajnih službi u kontekstu smjenjivanja Hans-Georga Maaßena koji je bio sumnjičav prema izvještajima koji su spominjali da krajnji desničari love migrante u gradu Chemnitzu prije nekoliko mjeseci. BfV, smatra AfD, ne bi toliko lako krenuo u istraživanje stranke da je Maaßen ostao na čelu tajnih službi. Prošlog je tjedna Frank Magnitz, AfD-ovac iz Bremena, napadnut na ulici što je ta stranka pripisala rastućoj klimi u društvu uperenoj protiv nje.

>>Pogledajte video: Napad na zastupnika AFD-a

Ključne riječi

Komentara 3

RM
ruzica_mario
18:50 16.01.2019.

pametnije bi im bilo da kontroliraju talibane

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
12:43 16.01.2019.

Gazi naciste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije