Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveno sposoban

Njemačka započela suđenje protiv 92-godišnjeg nacista

naci
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
02.09.2013.
u 17:57

Bruins je jedan od 30.000 nizozemskih državljana koji su surađivali s nacistima tijekom okupacije Nizozemske

92-godišnjem bivšem graničnom čuvaru nacističkog Waffen SS-a danas je započelo suđenju u Njemačkoj zbog ubojstvo pripadnika Pokreta otpora 1944. godine.

Njemački državljanin Siert Bruins, rođen u Nizozemskoj, stigao je u sudnicu u Hagenu pomoću hodalice. Unatoč poodmakloj dobi, smatra se kako je Bruins zdravstveno sposoban za suđenje.

Tužitelji ga optužuju da je ubio nizozemskog pripadnika Pokreta otpora Alderta Klaasa Dijkema nakon što su ga zarobili u Nizozemskoj, prenosi Aljazeera. Prema riječima tužitelja, Bruins i njegov navodni suučesnik August Neuhaeuser, koji je u međuvremenu umro, Dijkema su odveli u izolirano područje te su ga tamo s četiri pucnja ubili s leđa.

Prijeti mu kazna doživotnog zatvora ako bude osuđen. Bruins je u srpnju za njemačku televiziju izjavio kako je bio prisutan tijekom ubojstva, no njegov je kolega povukao okidač.

Bruins je jedan od 30.000 nizozemskih državljana koji su surađivali s nacistima tijekom okupacije Nizozemske. Dobio je njemačko državljanstvo Hitlerovim dekretom u svibnju 1943. godine. Nekoliko godina nakon rata, Nizozemska ga je u odsutnosti osudila na smrt u travnju 1949. za sudjelovanje u tri pucnjave, uključujući i ubojstvo Dijkema. Pobjegao je u Njemačku, gdje je izbjegao nizozemskom nalogu za izručenjem 1978. budući da Njemačka ne izručuje svoje državljane.

Očekuje se kako će ovog tjedna njemački savezni tužitelji objaviti preporuku za suđenje protiv 40-ak bivših čuvara Auschwitza.

>>Uskoro optužnice protiv 40 još živih čuvara Auschwitza

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije