Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPRAVNOST SNAGA

Njemačka vojska šalje 8000 vojnika na NATO-ve vježbe u Norveškoj

Vojne vježbe
AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL
18.08.2018.
u 00:15

Cilj vježbe 'Trident Juncture' je "osiguravanje spremnosti i pripravnosti NATO-ovih snaga, predstavljanje kolektivnih sposobnosti i prikaz NATO-ove snage", prema Oružanim snagama Norveške.

Oružane snage Njemačke planiraju poslati 8000 vojnika, 100 tenkova i više od 2000 vozila za vojne vježbe koje bi mogle postati najveća takva aktivnost NATO-a od razdoblja Hladnog rata.

Njemački doprinos vježbama 'Trident Juncture', zakazanim za razdoblje između 25. listopada do 7. studenog u Norveškoj, bit će među najvećima. Operacija će uključivati 40.000 vojnika iz 30 zemalja članica i partnera NATO-a.

Cilj vježbe 'Trident Juncture' je "osiguravanje spremnosti i pripravnosti NATO-ovih snaga, predstavljanje kolektivnih sposobnosti i prikaz NATO-ove snage", prema Oružanim snagama Norveške.

Očekuje se kako će troškovi vježbe iznositi 90 milijuna eura, procjenjuje njemačko ministarstvo obrane. Nakon početka krize u Ukrajini 2014. NATO ulaže više sredstava u vojne vježbe.

Takve vježbe također služe kao upozorenje Rusiji, koju istočne članice NATO-a Poljska, Estonija, Litva i Latvija smatraju prijetnjom. Norveška je jedna od pet članica NATO-a koje graniče s Rusijom. Moskva je od 2014. također pojačala svoje vojne vježbe u blizini teritorija NATO-a.

Vojna vježba 'Zapad', održana u Bjelorusiji koja graniči s Litvom, Latvijom i Poljskom, izazvala je napetosti prošle godine. U vježbi je prema ruskim izvorima sudjelovalo 12.700 vojnika. Zapadni su izvori govorili o 60 do 80 tisuća vojnika

Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Proleter
Proleter
13:39 18.08.2018.

Brzo bi ovi selfi-fejsbuk-wifi vojnici napunili gaće u slučaju marisane.

DU
Deleted user
13:40 18.08.2018.

8000 vojnika? Obzirom na stanje u švabiji, dobro su ih i skupili.....

Avatar Oneill
Oneill
09:21 18.08.2018.

Koja vojska misle na drogirane pijane hipi takozvani vojnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije