Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOČEKIVANI IZVJEŠTAJ

Katastrofa njemačke vojske: Nijedna podmornica ne radi, 14 aviona u kvaru, nema ljudi...

Tenk
Foto: DPA/PIXSELL
20.02.2018.
u 17:19

U ocjeni stanja oružanih snaga spominju se reforme koje je prije godinu dana pokrenula ministrica obrane Ursula von der Leyen, ali se istodobno kritizira i sporost provođenja tih reformi.

Njemačke oružane snage zbog problema s manjkom osoblja i tehničkog materijala na rubu su djelotvornosti, proizlazi iz redovitog godišnjeg izvješća o stanju Bundeswehra objavljenom u utorak.

"Spremnost oružanih sustava za upotrebu je dramatično niska. Tomu treba pridodati i enormni manjak osoblja koji se posljednjih godina dodatno pogoršao“, stoji u godišnjem izvješću o stanju Bundeswehra povjerenika Bundestaga za oružane snage Hans-Petera Bartelsa (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

U izvješću se govori o manjku 21.000 časnika i dočasnika.

„Manjak stručnog kadra vodi preopterećenju zaposlenih i frustracijama“, stoji u izvješću.

U ocjeni stanja oružanih snaga spominju se reforme koje je prije godinu dana pokrenula ministrica obrane Ursula von der Leyen, ali se istodobno kritizira i sporost provođenja tih reformi.

„Materijalna spremnost Bundeswehra nije se poboljšala proteklih godina, nego pogoršala“, stoji u izvješću. Tako se govori o tomu da od šest njemačkih podmornica na kraju prošle godine ni jedna nije bila spremna za akciju. Ni u zraku situacija nije bolja.

„U nekim trenucima od 14 transportnih zrakoplova Airbus A-400M niti jedan nije bio spreman na polijetanje“, stoji u izvješću.

Mnogi piloti helikoptera bore se s manjkom sati provedenih u zraku koji su potrebni za održavanje pilotske licencije.

U ponedjeljak su njemački mediji objavili kako interventna postrojba Bundeswehra koja djeluje u sklopu NATO saveza zbog pomanjkanja tenkova ali i zaštitnih prsluka, zimske odjeće i šatora nije spremna za djelovanje.

Bartels u svom izvješću, osim ubrzanja, reformi traži i više novca za obrambeni resor.

Pogledajte i galeriju: Ovo je 10 najmoćnijih vojnih zrakoplova današnjice!

Tenk
1/10

 

Komentara 129

CO
cokta
17:51 20.02.2018.

Sadasnja garda njemackih “politicara” uci ce u povijest kao izdajnici diletanti,štetu koju proizvode je neprocjenjiva ,da bilo koga iz naroda postavite na njihovo mjesto nebi lošije obavio posao,

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
17:58 20.02.2018.

Zašto nema vjesti o sramoti slovenske vojske koja u okviru natovih snaga nije sposobna, ne zna i ne može se osposobiti za ono što je namjenjena a i oprema koja se raspada i zbog koje su slovenski vojaci zatražili medicinsku pomoć .. sve skupa totalni fjasko i blamaža slovenaca koju priznaje i sama ministrica obrane Andreja Katič ? Po njenom priznanju nema mogućnosti da slovenska vojska do 2022. god, formira bataljonsku skupinu s naoružanjem i oklopnim vozilima.

Avatar istovari
istovari
18:08 20.02.2018.

Otkad se Adolf ubio sve krenulo nizbrdo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije