Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stručnjaci u srbiji

Njemačka vlada plaća savjetnicu Vučiću i Dačiću

Aleksandar Vučić
Patrik Macek/PIXSELL
17.09.2013.
u 12:00

Hitler je volio žene, a Picasso bio grub s njima, brani Aleksandar Vučić Strauss-Kahna

Srbijanska vlada i njezin prvi potpredsjednik Aleksandar Vučić imaju, čini se, jasan plan za gospodarstvo, dio toga su veze sa svijetom, između ostaloga i preko savjetnika iz svijeta krupnog biznisa i financija. Zahvaljujući njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, pred kojom je ispit na izborima u nedjelju, neće biti zaboravljeni ni korupcija i pranje novca. Merkel, naime, u Beograd šalje Bettinu Nellen koja ima 11 godina iskustva u borbi s korupcijom.

Ta će savjetnica dobivati plaću iz njemačkog proračuna, obećala je kancelarka, a počinje raditi u prosincu i u Beogradu treba ostati dvije godine.

Nellen dolazi s mjesta savjetnice u banci KLB u Luksemburgu. Bogato iskustvo u svijetu biznisa ima bivši austrijski kancelar Alfred Gusenbauer i bivši lider stranke socijaldemokrata SPÖ, koji je nakon uistinu kratka mandata od nepune dvije godine na čelu austrijske vlade bio član uprava, nadzornih odbora ili savjetnik u mnogim velikim korporacijama, od u Hrvatskoj poznate medijske tvrtke WAZ do Strabaga i kanadskih tvrtki.

Savjetovao i Nazarbajeva

Kad je 2010. godine Kazahstan predsjedao OESS-om, Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju, Gusenbauera je angažirao i kazahstanski dugogodišnji autokrat Nursultan Nazarbajev koji zemlju vodi otprije osamostaljenja od Sovjetskog Saveza.

I drugi predsjednici čvrste ruke zvali su za savjetnike poznate osobe pa je bivši austrijski vicekancelar Hubert Gorbach bio u Bjelorusiji. Gusenbauer je tada za Associated Press objasnio da surađujući s Nazarbajevim čini uslugu zapadnom društvu jer promovira demokraciju i izvozi zapadne vrijednosti na istok.

Na rubu propasti

– Neki ljudi stoje po strani i jadikuju zbog manjka slobode, a drugi uskaču i pokušavaju poboljšati stvari – rekao je Gusenbauer, a ovih dana ističe da je komunizam propao zbog manjka demokracije, inicijative i ograničenja slobode, ali i da je neoliberalizam doveo svijet na rub propasti i pretvorio cijele narode u žrtve zbog financijsko-kapitalističke iluzije. Upravo sa svijetom financija Srbiju bi trebao vezati bivši šef MMF-a Dominique Strauss-Kahn, koji je imao velike političke ambicije: zasjesti na čelo Francuske, ali je pao u skandalu sa seksualnim napadom na sobaricu. Vučić kaže da je Hitler volio žene, a Picasso bio grub prema ženama i djeci te kako to nije mjerilo nečije stručnosti. Vučić se ovih dana hvali vrlo jeftinim kreditom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te dolaskom Mercedesa kao investitora.

>>Širi se tim stručnjaka u srbijanskoj vladi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije