Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNIMKE U PRAVILIMA

Njemačka uvodi povlastice za cijepljene i one koji su preboljeli koronu

Kiel, Njemačka
Foto: Cathrin Mueller/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
26.04.2021.
u 21:21

Još u tijeku svibnja bi mogla biti donesena odredba kojom bi svim u potpunosti cijepljenima kao i onima koji su preboljeli koronavirus bile omogućene iznimke od nekih obveza donesenih u sklopu borbe protiv koronavirusa

Njemačka bi uskoro za cijepljene i one koji su preboljeli koronavirus mogla uvesti iznimke u pravilima o zatvaranju poput oslobađanja od karantene nakon povratka iz inozemstva, priopćeno je nakon sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada u ponedjeljak navečer.

"Ovo je bio sastanak ispunjen nadom", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon video-konferencije s premijerima saveznih pokrajina.

Još u tijeku svibnja bi mogla biti donesena odredba kojom bi svim u potpunosti cijepljenima kao i onima koji su preboljeli koronavirus bile omogućene iznimke od nekih obveza donesenih u sklopu borbe protiv koronavirusa. Tako bi cijepljeni bili izuzeti od obveze testiranja i samoizolacije nakon povratka iz rizičnih i visokorizičnih područja. Isto tako bi cijepljeni i oni koji su preboljeli virus, bili tretirani kao i oni koji predoče svježi negativni test na koronavirus.

To bi ih oslobodilo od obaveznog testiranja prije odlaska frizeru ili kupovine u jednom dijelu maloprodaje gdje trenutno vrijedi obveza testiranja. U slučaju pada incidencije i otvaranja ugostiteljskih objekata cijepljeni bi bili oslobođeni obaveznog predočavanja negativnog testa.

Nekoliko premijera saveznih pokrajina je zatražilo "što hitniju" parlamentarnu proceduru kao bi ova vladina odredba još prije kraja svibnja mogla stupiti na snagu. Njemačka kancelarka je rekla kako se prema pitanju popuštanja za cijepljene treba odnositi "vrlo oprezno" jer u ovom prijelaznom razdoblju još ne mogu biti cijepljeni svih koji bi to željeli. Na istom sastanku je najavljeno i ukidanje liste prioriteta pri cijepljenju "najkasnije početkom lipnja".

Prije toga bi cijepljenje trebalo biti provedeno kod onih koji rade u visokorizičnim sektorima s mnogo kontakata poput trgovaca ili radnika u javnom prijevozu.

Merkel je također ukazala na to da uspjesi pri cijepljenju i perspektiva poboljšanja ne bi smjeli odvući pozornost s činjenice da je situacija s brojem novozaraženih u Njemačkoj "još uvijek napeta". "Broj pacijenata na intenzivnim odjelima se svakodnevno povećava", rekla je Merkel.

Udruge turističkih djelatnika i zračnog prijevoza su pozdravile najavljeno ukidanje ograničenja za povratnike iz inozemstva. Hrvatska trenutno slovi kao epidemiološki visokorizično područje.

U Njemačkoj je u subotu stupila na snagu jedinstvena mjera automatskog zatvaranja iznad incidencije od 100, što uključuje ograničenje kontakata jednog kućanstva sa samo jednom osobom i zabranu noćnog kretanja od 22 do 5.

Ključne riječi

Komentara 5

AA
aabbcc
22:23 26.04.2021.

i one koji su preboljeli koronu_ i sad samo zahebali one sto su zakljucavali da ne steknu povlastice.

VU
VučedolacHrvat
22:04 26.04.2021.

Tako je isto i kitler 1939g uveo policijski sat od 22h do 5h. Ovo je ko film povratak u najmračniju prošlost.

DU
Deleted user
22:37 26.04.2021.

Znači bolestan si dođeš kod doktora on te odmah uzima da te lječi bez tvoga odobrenja i da bude stvar gora kaže znaš ljek je eksperiment ako ti se dogodi nešto loša sam si kriv i nisi imao sreće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije