Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONA U SVIJETU

Njemačka uvodi još strože mjere: 'To sve radimo kako bismo se neometano družili za Božić'

Weekly cabinet meeting in Berlin
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
24.11.2020.
u 12:32

Mediji javljaju kako premijeri saveznih pokrajina polaze od toga će mjere protiv pandemije ostati na snazi i u siječnju.

Premijeri njemačkih saveznih pokrajina dogovorili su se na sastanku u ponedjeljak navečer o mjerama borbe protiv pandemije koronavirusa koje bi trebale nastupiti na snagu u prosincu, ali i o nekim iznimkama za Božić.

"Sastavili smo popis mjera koje želimo zajednički primijeniti", rekao je u utorak ujutro gradonačelnik grada – savezne pokrajine Berlina Michael Mueller za javni servis ARD.

Premijeri saveznih pokrajina s ovim popisom mjera dolaze na sastanak s predstavnicima savezne vlasti i kancelarkom Angelom Merkel u srijedu na kojem bi trebalo biti odlučeno o obliku mjera u prosincu i tijekom blagdana. Neke savezne pokrajine planiraju pomaknuti početak praznika nekoliko dana unaprijed. Mueller, koji trenutno predsjeda Vijećem premijera saveznih pokrajina, najavio je da će sadašnje mjere zatvaranja biti zadržane i djelomično proširene, ali da se preko božićnih blagdana očekuju neka popuštanja.

"Mi želimo za vrijeme Božića dopustiti više nego u razdoblju prije kako bi obitelji blagdan mogle proslaviti s djedovima i bakama i unucima", rekao je Mueller.

On je istodobno apelirao na građane da Božić ipak proslave u najužem krugu obitelji i prijatelja. "Svima treba biti jasno u kakvoj kriznoj situaciji se nalazimo", rekao je Mueller.

Premijeri saveznih pokrajina dogovorili su produljenje sadašnjih mjera do 20. prosinca. Aktualne mjere zatvaranja uključuju zabranu smještaja i primanja gostiju za hotele i ugostiteljske objekte kao i zabranu rada kulturnim ustanovama poput kina ili kazališta. Isto tako je zabranjen rad sportskim i fitnes klubovima. Uvodi se ograničenje društvenih kontakata, tako da će biti dopušteno okupljanje najviše pet osoba iz dva kućanstva.

Tijekom božićnih blagdana broj osoba bi se povećao na 10 i to bez ograničenja na samo dva kućanstva. Iz ovog broja bi bila izuzeta djeca mlađa od 14 godina. Preporučuje se i samoizolacija nekoliko dana prije okupljanja na Božić kako bi se eventualno zaštitili stariji. Nošenje maske se proširuje i na područja u blizini trgovina poput parkirališta. Premijeri saveznih pokrajina se zalažu i za djelomičnu zabranu upotrebe pirotehničkih sredstava tijekom novogodišnjeg slavlja.

Jedan od ciljeva sutrašnjeg sastanka je i uvođenje jedinstvenih mjera na području cijele zemlje, ali neke savezne pokrajine, s obzirom na velike regionalne razlike u stupnju zaraze, žele zadržati pravo odstupanja od nekih mjera. Mediji javljaju kako premijeri saveznih pokrajina polaze od toga će mjere protiv pandemije ostati na snazi i u siječnju. U utorak je središnji epidemiološki Institut Robert Koch zabilježio 13.554 novozaraženih što je blagi pad u usporedbi s prošlotjednim utorkom. Cilj mjera je smanjenje broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u sedam dana na manje od 50.

Ključne riječi

Komentara 4

EF
Effective
12:37 24.11.2020.

Povratak u 1941.

K1
Kone_1
12:42 24.11.2020.

Ako mi ijedan brnjicar uspije objasniti koleraciju izmedu virusa i pirotehnike i ja mozda predem na mracnu stranu i postanem jedan od njih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije