Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premladi

Njemačka u šoku: Dječacima silovateljima neće biti suđeno za zločin

Njemačka policija
Foto: DPA/Pixsell
13.07.2019.
u 17:33

Dvojica 12-godišnjaka i trojica 14-godišnjaka, svi Romi iz Bugarske, premladi su da odgovaraju za svoja nedjela

Njemačku je šokirao slučaj višestrukog silovanja u kojemu su petorica tinejdžera silovala osamnaestogodišnju djevojku u šumi pokraj grada Mülheima. Riječ je o petorici državljana Bugarske koji “govore turski”, odnosno vrlo vjerojatno o bugarskim državljanima turskog podrijetla ili o bugarskim Romima koji se izdaju za etničke Turke kako bi se lakše integrirali u njemačko društvo.

Apel za izmjenu zakona

Dodatni je šok i to što nekima od njih, iako su identificirani, neće biti suđeno. Naime, od petorice silovatelja, dva su dvanaestogodišnjaka i tri četrnaestogodišnjaka, a djeca od 12 godina, prema njemačkim zakonima, ne mogu odgovarati za nedjela koja počine.

Koliko je ozloglašena ova malodobna skupina kriminalaca, govori i podatak da je jedan od optuženih četrnaestogodišnjak Simeon S. zadržan u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja zločina, odnosno prilično je izgledna vjerojatnost da bi mogao ponovno silovati u trenutku dok se protiv njega vodi kazneni postupak.

Na samom području Mülheima živi više od 650 bugarskih državljana i iskustva s njima nisu potpuno negativna, već ima i prilično dobrih primjera integracije u njemačko društvo. No znatan dio njih je “s onu stranu zakona”, bilo da su poznati po provalama, krađama, nasilnom ponašanju bilo po silovanjima.

Njemačka javnost sada traži promjenu zakona kojim bi se maloljetnicima optuženima za najteže zločine poput silovanja ili ubojstava moglo suditi kao odraslima, a traže i uvođenje oštrijih kazni za ove zločine, uključujući kazne zatvora od 40 godina, što je gotovo pa doživotna kazna zatvora. Očekuje se kako bi ovo moglo potaknuti javnu raspravu i promjenu njemačkog zakonodavstva.

Uza sve to, sve je glasnije i pitanje postoji li mogućnost protjerivanja za ovakva djela s obzirom na to da je riječ o građanima Bugarske (u ovom slučaju), odnosno o građanima jedne od zemalja Europske unije.

Odgovor je prilično složen, no jasno je kako za ovakve zločine protjerivanje ne može biti provedeno jer je sloboda kretanja ljudi jedan od temelja EU. Protjerivanje državljana Europske unije iz jedne zemlje u zemlju njihova podrijetla dopušteno je u određenim i strogim uvjetima, a kriteriji su vrlo oštri. Jedan od razloga može biti opasnost za javnu sigurnost, ali na temelju osobnog ponašanja. Kao primjer mogućeg slučaja protjerivanja je terorist ISIL-a iz Francuske koji eventualno živi u Njemačkoj i na njenu području planira izvesti terorističke napade.

– Ponašaju li se roditelji tako da potiču nedjela svoje djece, cijela obitelj mora biti prisiljena napustiti zemlju ako predstavlja ozbiljnu prijetnju javnoj sigurnosti – komentirao je Armin Schuster iz vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Obitelj odbila razgovor

S druge strane, koliko su zapravo napadači u ovom slučaju zaštićeni, govori i podatak kako su predstavnici gradske uprave Mülheima željeli razgovarati s obiteljima napadača no to im je jednostavno odbijeno.

“Ako nema potrebnog odgoja u obitelji, ako ne uspijevaju mjere koje se nude od dječjeg vrtića do škole, onda se tako nešto može dogoditi. Ali, to je opći, društveni problem”, komentirao je za Deutsche Welle glasnogovornik Gradske uprave Mülheima Volker Wiebels.

Ključne riječi

Komentara 61

PR
prajdali100
18:04 13.07.2019.

NEVJEROJATNO ! Pa kako je sad toj djevojci ? Njenoj obitelji ? Da sam njen otac znao bih što mi je činiti.

DA
Darko22
17:43 13.07.2019.

To je ta integracija. Samo se europljani mogu integrirati i doprinijeti drugim europskim državama.

Avatar Apsalar
Apsalar
17:38 13.07.2019.

Multikulti vam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije