Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSTREMISTI

Njemačka se bori s neonacistima: Policija ih tereti za 189 kaznenih djela

Neonacistički prosvjed u Londonu
Foto: Yui Mok/Press Association/PIXSELL
28.02.2020.
u 00:30

Nakon pretresa stanova i privođenja maloljetnih osumnjičenika, njihovi roditelji bili su “zaprepašteni i šokirani” ponašanjem svoje djece tvrdeći da nisu imali saznanja što rade.

Nakon praćenja i opsežne istrage policija u njemačkoj saveznoj zemlji Mecklenburg-Zapadno Pomorje razotkrila je grupu maloljetnih radikalnih desničara koji su mjesecima širili nacističku propagandu u mjestu Burg Stargard na sjeveroistoku Njemačke.

Prilikom pretresa stanova maloljetnicima su zaplijenjeni brojni diskovi, a analiza ovih podataka mogla bi potrajati mjesecima.

– Petorici osumnjičenih maloljetnika u dobi od 14 do 17 godina pripisuje se najmanje 189 politički motiviranih kaznenih djela propagande – priopćila je policija navodeći kako su maloljetnici mjesecima po gradu Burg Stargard iscrtavali kukaste križeve, SS rune i izvikivali “Sieg Heil” te slušali glazbu s radikalno desnim porukama.

Neonacistički prosvjed u Londonu
1/16

Nakon pretresa stanova i privođenja maloljetnih osumnjičenika, njihovi roditelji bili su “zaprepašteni i šokirani” ponašanjem svoje djece tvrdeći da nisu imali saznanja što rade. Policija ih je pratila od ljeta prošle godine, kada su se na zidovima lokalne škole počeli pojavljivati kukasti križevi i nacistički simboli.

Istraga je pokazala da maloljetnici nisu bili povezani s lokalnim ogrankom radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), nego da su djelovali samostalno. I dok u Njemačkoj i dalje jača radikalna desnica, mreža od 40 migrantskih organizacija poslala je otvoreno pismo kancelarki Angeli Merkel nakon pokolja u Hanauu, kada je radikalni desničar Tobias Rathjen usmrtio devet ljudi u baru i ispred kioska gdje se skupljaju migranti, a potom ubio svoju majku i sebe.

U pismu kancelarki kaže se da migranti “predstavljaju četvrtinu njemačkog stanovništva, a boje se za svoj integritet, budućnost i budućnost svoje djece”. U pismu između ostalog stoji kako “ljudsko dostojanstvo nije jednako neprikosnoveno za sve ljude u Njemačkoj”, te da “migranti moraju biti zastupljeni u njemačkoj vladi”.

Ključne riječi

Komentara 1

TS
Tito sveti
06:50 28.02.2020.

Kaj fali Decki imaju slobodnu izrazavanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije