Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preokret

Njemačka prihvaća ‘euroobveznice light’ i garantirat će za Grčku

'German Chancellor Angela Merkel reacts on June 13, 2012 in Berlin as she watches the Euro 2012 championships football match Netherlands vs Germany played in Kharkiv, Ukraine. Germany won 2-1.   AFP P
AFP/PIXSELL
18.06.2012.
u 23:20

Za razliku od klasičnih euroobveznica kojima se žestoko protivi Njemačka, ove bi zajedničke obveznice bile s kratkim rokom dospijeća i ograničenog iznosa.

Euroobveznice nisu više bauk ni za Njemačku. Po informacijama tjednika Der Spiegel, predsjednici Europske unije Herman Van Rompuy, Europske komisije Jose Manuel Barroso, i eurogrupe Jean-Claude Juncker te šef Europske središnje banke Mario Draghi, do kraja će ovoga tjedna premijerima zemalja eurozone predstaviti prijedlog o uvođenju “euroobveznica light”.

Za razliku od klasičnih euroobveznica kojima se žestoko protivi Njemačka, jer bi najjače europsko gospodarstvo neograničeno trebalo biti u istom košu s pogođenim ekonomijama i garantirati sa svojim moćnim proračunom, ove bi zajedničke obveznice bile s kratkim rokom dospijeća i ograničenog iznosa. Navodno se ni Nijemci ne protive ovoj verziji. Prema planovima, svaka država mogla bi financirati euroobveznice do određenog postotka svog BDP-a. Onima koji ne budu poštovali propisana pravila, bit će zabranjeno trgovanje obveznicama u sljedećoj godini. U Bruxellesu su uvjereni da je ovaj model usklađen i s njemačkim ustavom, jer su zajedničke obveznice ograničenog trajanja i iznosa.

Na Njemačku raste pritisak da poduzme nešto za spas eurozone.

- Daljnje kašnjenje je opasno - upozorio je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick u intervjuu za Spiegel:

“Ako Europa ostane slaba, europski čelnici moraju biti svjesni da će ona u međuvremenu izgubiti svoj globalni utjecaj.”

Zoellick predlaže Europi američki model euroobveznica nakon ujedinjenja svih država.

 -Nakon američkog rata za neovisnost, pod prvim ministrom financija Alexanderom Hamiltonom, SAD je preuzeo i centralizirao dug svih pojedinačnih zemalja. Nakon toga svaka pojedinačna zemlja odgovara sama za svoj dug. Europa bi mogla uvesti sličan sustav - predložio je Zoellick.

Vremena je sve manje, ušli smo u kritičnu fazu, nužni su hrabriji potezi, naglasio je šef Svjetske banke.

- Nije mi tako važno koji će model odabrati Europljani, bitno je da se izabere jedan model i to brzo - kazao je Zoelick.

Financijski rizik za Njemačku u slučaju raspada eurozone procjenjuje se na oko 1500 milijardi eura.

Komentara 9

OB
-obrisani-
23:41 18.06.2012.

jadna njemačka, stalno mora popuštati "velikim" silama

PK
Prijava_Korisnika
23:50 18.06.2012.

Koliko dugo ce ovakvi bezveznjakovici kao grci, spanjolci i oni prokleti spageti iz italije krasti nas dobri njemacki novac schicken sie Euro zum Teufel, geben sie uns bitte unsere Deutsche Mark zurück

ĆA
ćaćaća
23:37 18.06.2012.

jesu napomenuli koliko će grča morati za uzvrat golova primiti od njemačke?:)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije