Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Njemačka premrežena ruskim špijunima

\'spijuni_nnn_unu_010210\'
REUTERS
31.01.2010.
u 19:30

Aktivnosti ruskih špijuna u Njemačkoj toliko su se povećale poslije globalne krize da su realna i konkretna prijetnja, tvrde njemački obavještajci.

Aktivnosti ruskih špijuna u Njemačkoj toliko su se povećale poslije globalne krize da su realna i konkretna prijetnja – izjavio je nedavno za Welt am Sontag šef njemačke kontraobavještajne službe Burkhard Even. Tvrdi da je uglavnom riječ o ekonomskoj špijunaži i ovo nije prvi put da na to upozorava kao djelatnik Saveznoga odjela za zaštitu ustavnog poretka.

Njemačka je svjetski predvodnik u razvitku inovativnih sustava obnovljive energije. Na drugoj strani, plinski megamonopolist Gazprom, kao i druge ruske energokompanije, traže prostor za utjecaj i veće komercijalne pogodnosti na njemačkim i europskim tržištima.

Premda se danas velik dio obavještajne djelatnosti svodi na informatičku špijunažu i diverzije, Even tvrdi kako je još osnovna tehnika vrbovanje doušnika unutar njemačkih tvrtki. Tvrtka Corporate Trust tvrdi da se u 96 posto slučajeva angažiraju zaposlenici malih i srednjih tvrtki koje nemaju razvijene sigurnosne sustave poput velikih korporacija.

Institut Steinbeis izradio je profil tipična ruskog doušnika: 40-godišnjak, zaposlen desetak godina, nezadovoljan primanjima i time što ga rukovodstvo podcjenjuje. Druga su skupina navodno perspektivni mladi specijalisti, etnički Nijemci – povratnici iz istočne Europe, za koje se procjenjuje da bi u budućnosti mogli imati važnu ulogu u ekonomiji, vojsci ili administraciji. Njemački obavještajci tvrde da ih ruske službe aktivno pridobivaju još prije preseljenja u Njemačku.

Ključne riječi

Komentara 12

OB
-obrisani-
19:41 31.01.2010.

zašto bi rusi željeli osloboditi nijemce od okupacije i ropstva?

OB
-obrisani-
19:45 31.01.2010.

Moderna špijunaža i jest ekonomska špijunaža. Ne čudi što su se Rusi usredotočili na Njemačku jer je ona zadnjih sto godina tehnološka predvodnica. S druge strane, Nijemci su odlučili smanjiti svoju energetsku ovisnost o ruskim fosilnim gorivima na najmanju mjeru pa užurbano postavljaju milijune km2 fotonaponskih ćelija po krovovima te pripremaju gradnju solarne elektrane u Sahari. Kad ne možeš sam nešto smisliti, onda pošalji agenta i ukradi. Kao Kinezi u automobilskoj industriji. Jednostavno prekopirali njemačke aute!

KA
KapetanNemo
23:06 01.02.2010.

A glavni je ruski rezident Gerhard Schröder.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije