Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMIJENILI ODLUKU

Njemačka ponovno dopušta AstraZenecino cjepivo za sve dobi

General practitioner vaccinates dose of the AstraZeneca coronavirus disease (COVID-19) vaccine in a doctors practice in Berlin
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
06.05.2021.
u 21:27

Šesnaest ministara zdravlja njemačkih saveznih država sa Spahnom su dogovorile povlačenje ranije odluke o ograničenju cijepljenja cjepivom AstraZenece na starije od 60 godina

Njemačka će dopustiti cijepljenje AstraZenecom za odrasle svih dobi te cilja djeci između 12 i 18 godina starosti ponuditi cjepivo do kraja kolovoza, objavio je u četvrtak ministar zdravstva Jens Spahn.  

Šesnaest ministara zdravlja njemačkih saveznih država sa Spahnom su dogovorile povlačenje ranije odluke o ograničenju cijepljenja cjepivom AstraZenece na starije od 60 godina, prenosi agencija Reuters. Spahn je najavio i da će trenutni razmak između dvije doze cjepiva, dug 12 tjedana, biti skraćen. 

„Obje te mjere služe ubrzavanju naše kampanje cijepljenja“, kazao je njemački ministar. 

Prvotne nestašice cjepiva i birokratske zavrzlame dovele su do toga da je Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, kasnila sa svojim procjepljivanjem. Nova odluka, već usvojena u nekoliko njemačkih saveznih država, bit će na dobrovoljnoj bazi, a obiteljski liječnici mogu odlučiti kako će davati cjepivo, rekao je Spahn. 

Nekoliko desetaka država u ožujku je pauziralo davanje cjepiva AstraZenece ili ga ograničilo na starije građane nakon izvještaja o vrlo rijetkim, no ozbiljnim slučajevima zgrušavanja krvi. 

Nekoliko njih nastavilo je djelomično ili u potpunosti ponovno koristiti to cjepivo britansko-švedske tvrtke nakon što su regulatori objavili da su njegove dobrobiti puno veće od rizika. Spahn je u četvrtak najavio da Njemačka do kraja kolovoza planira djeci između 12 i 18 godina starosti ponuditi cjepivo ako Europska agencija za lijekove odobri cjepivo Pfizera i BioNTecha za tu dobnu skupinu. 

Dosad je barem jednom dozom cijepljeno oko 30,6 posto od ukupno 83 milijuna stanovnika Njemačke, a 8,6 posto je potpuno cijepljeno, pokazuju podaci instituta Robert Koch. 

Njemačka će nadolazeći vikend ublažiti mjere za one koji su u potpunosti cijepljeni ili one koji su se oporavili od covida-19. Za njih primjerice neće vrijediti policijski sat.

Ključne riječi

Komentara 4

MO
morskival
08:49 07.05.2021.

Sve je to otrov, i vektorska i druga.

DU
Deleted user
21:32 06.05.2021.

Uskoro počinje suđenje nadam se da če promotore lažne pandemije što prije kazniti kada se otkrije sva laž i korupcija

AD
admzaq
01:47 07.05.2021.

Sada nema problema. Prošla je gužva kada su ostali pokupili dobre pare. Oni koji su se cijepili modernom i pfizerom neka im je Bog u pomoći. NIti sami nisu svjesni da su se cijepili s eksperimentalnim cjepivom. Za razliku od njega AZ je vektorsko cjepivo sa kojim su se ljudi već cijepili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije