Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETOSTI S RUSIJOM

Njemačka: Ne isključujemo Sjeverni tok 2 kao sredstvo prisile

Foto: EXPA/ Newspix/ FOT.TEDI/NEWSPIX.PL
1/2
18.01.2022.
u 13:40

Plinovod Sjeverni tok 2, čija je izgradnja završena no još nije dobio dozvolu za korištenje, trebao bi dopremati više ruskog plina Zapadnoj Europi

Njemačka ne može odbaciti mogućnost da upotrijebi plinovod Sjeverni tok 2 kao sredstvo prisile protiv Kremlja u slučaju daljnje ruske agresije prema Ukrajini, kazao je u utorak visoki dužnosnik njemačkog vladajućeg SPD-a za tv kanal ARD.

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji dolazi također iz Socijaldemokratske stranke (SPD), u više je navrata ponovio kako je Sjeverni tok 2 potpuno privatna tvrtka i izvan dohvata državne regulative.  

"Računamo na diplomatsko-političko rješenje, a diplomatska sredstva također uključuju sankcije", kazao je za ARD predsjednik vanjskopolitičkog odbora njemačkog parlamenta Michael Roth uoči današnjih razgovora šefice diplomacije Annalene Baerbock u Moskvi.

"Budemo li trebali posegnuti za sankcijama, a nadam se i dalje da ćemo ih moći izbjeći, tada ne možemo unaprijed odbaciti niti stvari koje bi možda mogli tražiti naši partneri u EU", kazao je Roth.

Plinovod Sjeverni tok 2, čija je izgradnja završena no još nije dobio dozvolu za korištenje, trebao bi dopremati više ruskog plina Zapadnoj Europi, no protivnici projekta, uključujući Ukrajinu i SAD, smatraju da će to Europu učiniti previše ovisnom o Rusiji.

Scholz je u ponedjeljak rekao da će Rusija morati računati s političkim i gospodarskim posljedicama u slučaju napada, ali nije dao više detalja. 

Britanska vlada u ponedjeljak navečer je poslala vojni zrakoplov s protutenkovskim naoružanjem u Ukrajinu.

Njemačko ministarstvo obrane zanijekalo je da je ruta leta oko Njemačke bila postavljena zbog nedostatka dozvola za prelet.

Prethodno su se na društvenim mrežama pojavila nagađanja da je Njemačka možda odbila britanske zahtjeve za prelet jer su Scholz i Baerbock više puta odbijali isporučiti oružje Ukrajini.

"Odlučili smo opskrbiti Ukrajinu lakim obrambenim protutenkovskim oružjem", rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace parlamentu u Londonu u ponedjeljak navečer. 

>> VIDEO Obiteljski liječnici: Zbog testiranja druge pacijente propuštamo

Komentara 12

TR
trpimir2021
14:46 18.01.2022.

Pošto Rusi grade isti takav plinovod prema Kini, uskoro će situacija biti bitno drugačija. Njemačka ucjena sjevernim tokom postat će smiješna. Neće EU ostati bez plina, ali će mu cijena višestruko narasti i izazvati lančano rast cijena energije i svih drugih proizvoda. Zelena agenda će postati posmrtni marš europskog gospodarstva i prosperiteta. Iza privida silne europske ekološke svijesti, zapravo se skriva suština, naoko lukav način zatvaranja vlastitog tržišta, prema boljim i jeftinijim proizvodima iz inozemstva.

IZ
iznadzagrebanebo
14:02 18.01.2022.

Sjeverni tok 2 njemački političari bi mogli upotrijebiti i kao sredstvo prisile protiv vlastitog naroda, ne pustiti ga, zatvoriti sve ostale tijekove i samo čekati tko će izdržati do proljeća, nijedna tuđa žrtva nije velika u odnosu na novi svjetskiski poredak koji nam spremaju.

DU
Deleted user
14:55 18.01.2022.

Njemačka politika samo uništenja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije