Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jačanje odnosa

Njemačka i Hrvatska potpisale akcijski plan

Marija Pejčinović Burić
Foto: DPA/Pixsell
1/4
07.03.2019.
u 16:21

Taj plan bi trebao osnažiti odnose dviju država te će dati širu dimenziju partnerstvu RH i Njemačke u Europskoj uniji, rekla je ministrica Marija Pejčinović Burić.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i njemački joj kolega Heiko Maas potpisali su danas u Berlinu izjavu o pojačanoj suradnji između Vlade RH Hrvatske i Vlade Njemačke s Akcijskim planom.

Taj plan pak predviđa jačanje suradnje u područjima od zajedničkog interesa: vanjskoj i europskoj politici, gospodarstvu, istraživanjima, kulturi i obrazovanju, sportu, održivom razvoju, klimi, energetici, okolišu, unutarnjim poslovima i pravosudnoj suradnji, obrani, poljoprivredi, tržištu rada i socijalnoj politici, zdravlju te razmjeni na parlamentarnoj razini.

Plan nije javan jer slične dokumente Njemačka nema običaj objavljivati. Ministrica je istaknula kako Akcijski plan, kao prvi dokument takve vrste, potpisan sa Saveznom Republikom Njemačkom, predstavlja novi iskorak u odnosima dviju država.

Akcijski plan će dodatno osnažiti odnose dviju država te će dati širu dimenziju partnerstvu RH i Njemačke u Europskoj uniji, dodala je. Na sastanku s domaćinom posjeta, saveznim ministrom Maasom, razgovaralo se o budućnosti Europske unije te politici proširenja.

Posebna tema razgovora bila je razmjena stavova o prioritetima i izazovima hrvatskog i njemačkog predsjedanja Vijećem Europske unije u idućoj godini. Obostrano je naglašen značaj europskog pristupnog procesa za stabilnost država jugoistočne Europe.

Ministri su razmijenili mišljenja o političkim situacijama u državama na tom prostoru i usuglasili se o važnosti potpore država članica Europske unije u njihovim reformskim nastojanjima. Ministrica je posebno istaknula hrvatske vanjskopolitičke ciljeve: ulazak u Schengen i euro područje te OECD, priopćili su iz MVEP-a.

Andrej Plenković u Tkonu

Komentara 9

PL
@ploto@
17:07 07.03.2019.

Akcijski pln za pojačano trošenje preostalih hrvatskih resursa.Nema to veze sa zajedničkim interesima,nego sa podaničkim.

Avatar Untouchable
Untouchable
18:00 07.03.2019.

mala gorica i kamp za teroriste je unutra?

TT
tTony
04:16 08.03.2019.

Sa nama potpisuju plan akcija dok investicije i tvrtke otvaraju u srbiji .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije