Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borbeni zrakoplovi

Njemačka i Francuska potpisuju ugovor o novom borbenom lovcu

Emmanuel Macron Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
21.11.2018.
u 22:33

Macron i Merkel potpisuju ugovore za nove borbene zrakoplove i niz povezanog naoružanja, uključujući dronove

Njemačka i Francuska su najavile da će početkom 2019. potpisati ugovore s tvrtkama Airbus i Dassault Aviation kako bi počele raditi na borbenim zrakoplovima iduće generacije, a sljedeći korak će biti zajednički tenkovski program krajem 2018. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel prvi su put najavili dva velika oružana programa u srpnju 2017. u sklopu inicijative jačanja bilateralne obrambene suradnje.

"Ovo je odlučan korak za europsku obranu koji pokazuje da se Francuska i Njemačka mogu ujediniti za buduće projekte", priopćile su u srijedu dvije vlade. 

Otkrile su kako je postignut "značajan napredak" po pitanju programa razvoja novog borbenog zrakolova koji će zamijeniti Eurofightere i Dassaultove Rafale 2040. 

Priopćeno je i kako su se ministri obrana dviju država u ponedjeljak dogovorili da će Airbus i Dassault zajedno voditi studiju za budući sustav zračnih borbi (FCAS) koji će uključivati borbene zrakoplove i niz povezanog naoružanja, uključujući dronove

Izvori iz te industrije rekli su da će istraživanje trajati dvije godine, a u priopćenju stoji da će dodatne studije i ugovori o radu na letjelicama biti objavljeni na Paris Air Showu u lipnju iduće godine. 

Razvoj zrakoplova predvodit će Francuska, dok će Njemačka voditi razvoj novog tenka. 

POGLEDAJTE VIDEO: Specijal o Angeli Merkel

Komentara 12

DI
Direkt
23:18 21.11.2018.

Budale,trebali su kupiti od Rusa.

ST
stefj
22:59 21.11.2018.

Uh, zadnji puta kada je EU išla u razvoj zrakoplova, trebalo je 30 godina da izbace prototip. Dok su se sve birokracije uskladile prošle su godine, a Eurofighter ima dosta nedostataka i već je generacija iza konkurencije. Čak je u cijelom procesu Francuska izašla i napravila svoj avion... A tenkovi? I Njemačka i Francuska imaju vrhunske tenkove, to znači da neki zajednički projekt to samo može pokvariti. Puno babica, kilavo dijete... No, kakva je realnost. Njemačka nije mogla održavati svoju vojsku, prodala je 2/3 tenkova, a radi malog budžeta kreše vojsku i dalje. Čak je bio skandal na zadnjim vježbama da su farbali drške od metle da se čini kako je oklopno vozilo naoružano... Obje države, naročito Njemačka, morat će ozbiljno dignuti vojni proračun žele li postati nekakav faktor. Izlaskom Vel. Britanije Francuska ostaje jedina zemlja s ozbiljnijom vojskom u EU.

DU
Deleted user
23:24 21.11.2018.

ako ga naprave boljeg nego ameri nece dobro proci, program ce biti ukinut, avioni unisteni a inzinjeri odvedeni u usa, pogledaj "avro arrow" canadska masina koja je 1958 letila mach 1.9 a u izradi motor koji bi omogucio mach3 a sad su negdje na dnu lake huron,ko pogleda nece pozaliti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije